KEIZER KARELPARK – Al 45 jaar werkt hij bij de politie, en de laatste 15 jaar is hij wijkagent in Keizer Karelpark; Jan Pieter Koopmans. Wat doet hij als wijkagent, welke contacten zijn er belangrijk om te onderhouden in de wijk, en hoe doet de wijk het op de lijstjes van veiligheid en op sociaal vlak?
Verslaggever Sander Huisman liep met wijkagent ‘JP’ door de wijk.
Je kan hem zo tegenkomen op de fiets, wijkagent Jan Pieter ‘JP’ Koopmans moet je kunnen aanspreken op straat. Ook als hij door de wijk loopt ligt het tempo laag. Niet alleen omdat hij vorig jaar bij het uitvoeren van zijn hobby een fietsongeluk kreeg en nog wat last heeft van zijn heup, ook dus om contact te houden met de mensen op straat.
Contact is er met inwoners, met ondernemers en met de scholieren. 4 middelbare scholen staan er in Keizer Karelpark, waardoor er dagelijkst een kleine 6000 leerlingen in de wijk rondlopen. Af en toe geeft Jan Pieter een gastles op de scholen. Hij laat de leerlingen veel vragen, en heeft het overdrugs en messen. Over het algemeen valt het drugs- en messengebruik mee in de wijk, zegt Jan Pieter.
Contact
Belangrijk is het contact met de inwoners. Maar ook via de caissière van de supermarkt hoort Jan Pieter hoe het met sommige mensen gaat. De krantenbezorger krijgt de opdracht mee volle brievenbussen in de gaten te houden. Dat kan leegstand zijn, maar dat kan ook problemen achter de voordeur betekenen.
Als een soort dorpsvriend begroet Jan Pieter de ondernemers en de mensen op straat. Hij houdt ze in de gaten en ze weten hem te vinden. Oktober dit jaar zit hij 45 jaar in het vak, en de conclusie van Jan Pieter is; “Ik denk dat ik nog een ouderwetse wijkagent ben.” Met overal zijn contacten en zorgzaam naar de inwoners van Keizer Karelpark.
Bekijk hier alle afleveringen van Sander Op Pad in Keizerkarelpark.