HomeGemeenteraadsverkiezingen 2022Oorlog dreunt ook door op verkiezingsmarkt Amstelveen: "Niet uitgebreid campagne voeren"

Oorlog dreunt ook door op verkiezingsmarkt Amstelveen: “Niet uitgebreid campagne voeren”

Met nog een week te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen zou dit voor politici een perfect moment zijn om volop campagne te voeren. Maar door de oorlog in Oekraïne doen de meeste partijen dat nu met de handrem erop. Zo ook op de verkiezingsmarkt in Amstelveen vandaag, waar tien van de twaalf partijen present waren.

Om een zo’n groot mogelijk publiek te bereiken, stelden de politici zich vandaag op tussen de reguliere marktkramen aan de Rembrandtweg. Een van de bezoekers is een vrouw op leeftijd, die de verkiezingsmarkt gebruikt om zich te laten informeren. “Als je een beetje een gesprek gaat voeren, dan krijg je er misschien wat meer inzicht in.”  

Op de foto met Van Haga

Maar ook wie de poppetjes (lees: politici) belangrijker vindt dan hun standpunten, komt op de markt aan z’n trekken. “Dit had ik niet verwacht”, zegt een enthousiaste vrouw. “Ik zie hem staan: Wybren van Haga.”

Lees verder onder tweet

Eigenlijk was ze niet van plan om te gaan stemmen, bekent ze. “Omdat ik dacht: het is toch een verloren stem hier in Amstelveen.” Of ze van gedachte is veranderd, is niet bekend. Aan Van Haga ligt het in ieder geval niet: die nam uitgebreid de tijd om met haar op de foto te gaan, met de viskraam als decor. 

Aandacht door oorlog verlegd

Raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen wijdt de magere opkomst aan de ‘vele problemen op dit moment’. “De situatie in Oekraïne zorgt er toch voor dat op dit moment de interesse wordt verlegd van de gemeenteraadsverkiezingen naar het internationale vlak.”  

Lees verder onder tweet

Het voelt bovendien wat ongemakkelijk om in tijden van oorlog campagne te voeren, bekent ze desgevraagd. “We willen ook niet superuitgebreid campagne voeren, we proberen het wat kleiner te houden.”

Burgemeester Tjapko Poppens benadrukt dat de oorlog in Oekraïne onderstreept hoe belangrijk het is ‘om in de democratie te investeren’. “En onderhoud te plegen”  

Kritiek op informatie vanuit politiek

Een mannelijk bezoeker van de verkiezingsmarkt denkt dat de magere opkomst ook een gevolg is van de informatievoorziening op lokaal niveau. “Als je kijkt hoe de informatie is uit de raad, en hoe de mensen dat volgen, denk ik dat mensen te weinig weten van wat er allemaal gebeurt en wat voor beslissingen er worden genomen.”  

Amstelveners tevreden over college

Bijna de helft van de Amstelveners (44 procent) vindt dat de huidige politici in het gemeentebestuur voldoende capabel zijn de gemeente te besturen. Bijna negentig procent van de Amstelveners beoordeelt het college met een voldoende, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws en Kieskompas. 

Daarmee beoordelen Amstelveners hun gemeentebestuur beter dan de inwoners van de meeste andere gemeenten hun college beoordelen. Alleen de colleges van Huizen, Hilversum en Heiloo worden door de inwoners capabeler geacht voor het bestuur van hun gemeente. 

Celine Sulsters
Celine Sulstershttp://aanamstelveen.nl
Ik ben Celine (25), een van de oprichtsters van AAN! Amstelveen, bestuurslid en op dit moment journalist bij NH Nieuws. Zelf ben ik dol op het maken van verhalen en ik vind het leuk om met de creatieve club achter AAN! en NH te bedenken hoe wij het nieuws op verschillende manieren kunnen brengen. Mijn studie journalistiek aan de Vu heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik heb tot mijn 23e in Amstelveen gewoond, dus ik ken het gebied goed. Ik heb er vertrouwen in dat AAN! de komende jaren steeds meer gaat groeien. Help ons vooral om jou te vertellen wat je wil horen en waar je je druk over maakt!

AANRADERS