Home AANdacht Beperkt in Amstelveen Online dating met een beperking: “Bij het zien van een face pic, wordt...

Online dating met een beperking: “Bij het zien van een face pic, wordt je genegeerd of vaak zelfs geblokkeerd” 

Daten als je een beperking hebt, valt niet altijd mee. Daar weet Erwin Oudshoorn uit Mijdrecht alles van. Hij is geboren met Lymfatische Malformatie, een aangeboren vaatafwijking waardoor hij moeilijk kan praten en een ander uiterlijk heeft. “Mensen hebben vaak een vooroordeel. Wanneer je op reguliere dating platformen begeeft krijg je al bij voorbaat geen reactie, wordt je bot afgewezen of denken ze dat je een snapchat filter gebruikt op je foto.”

Erwin heeft door zijn beperking al van jongs af aan regelmatig het ziekenhuis van binnen gezien. Naar eigen zeggen is hij bijna opgegroeid in het ziekenhuis. Lymfatische Malformatie zorgt er voor dat het lymfevocht te snel aangemaakt wordt en niet goed wordt afgevoerd. Dat gebeurt vooral in zijn gezicht, keel en luchtpijp, waardoor hij ook moeilijk verstaanbaar is.

Bijna-dood ervaring

Sinds 2001 heeft Erwin een canule, een luchtbuisje, in zijn keel, nadat hij praktisch stikte in een croissant. Zijn luchtpijp bleek te zijn dichtgegroeid door zijn ziekte. Zijn vader heeft hem weten te redden, waarna hij met een ambulance werd afgevoerd. Die bijna-dood ervaring zorgde er wel voor dat hij zijn passie achterna ging: het bouwen van websites.

Erwin heeft nog nooit een relatie gehad. De reden daarvan is zijn afwijking, zegt hij zelf. Online daten bood ook geen uitkomst. “Mensen schrikken toch in eerste instantie van zo’n opvallend uiterlijk. Als ik mijn persoonlijke foto in mijn profiel zet krijg ik bij voorbaat al weinig tot geen reacties”, vertelt hij. “In een uitgaansgelegenheid is het ook lastig, aangezien ik er anders uit zie en moeilijk kan praten. In combinatie met de harde muziek bevordert het contact maken dan ook niet.”

Datingwebsite voor mensen met beperking

Door zijn negatieve ervaringen met online daten op reguliere websites, richtte hij in 2016 de datingapp Capido op. Capido is platform waar mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking elkaar kunnen ontmoeten en kunnen daten. De naam Capido is een samenvoegsel van cupido en handicap. “Ik werd zo vaak afgewezen op mijn uiterlijk op normale dating platformen of kreeg geen reactie op mijn berichten. Ik dacht: dit moet beter kunnen en besloot een eigen website te maken”, vertelt Erwin.

En dat bleek een gouden greep. Erwin: “We krijgen over het algemeen positieve feedback van gebruikers. Dat ze blij zijn dat er een platform is waar niet alleen naar uiterlijk wordt gekeken. Wanneer je met iemand afspreekt met een (soortgelijke) beperking heb je meer begrip voor elkaars situatie.” 

“Doordat homoseksualiteit in de maatschappij al anders wordt bevonden en je dan ook nog eens een handicap hebt, heeft deze groep volgens ons helaas een dubbele beperking”

Erwin Oudshoorn – initiatiefnemer Capido

Zelf maakt Erwin ook gebruik van zijn website. Al heeft dat nog niet tot een relatie geleid. “Via Capido heb ik wel een aantal leuke contacten opgedaan en dates gehad, echter heeft het niet geresulteerd in een relatie. Het feit dat er wel een paar leuke contacten uit is gekomen geeft je wel meer zelfvertrouwen en moed om op dit platform actief te blijven om te kijken of je nog meer leuke mensen tegen komt.”

LHBTI

De website is de afgelopen jaren enorm gegroeid en afgelopen zomer is er ook nog een Capido app bijgekomen, die leden kunnen gebruiken in plaats van de website. Daarbij zijn ze inmiddels ook hard aan de weg aan het timmeren in Vlaanderen en ondersteunt de website ook de LHBTI- gemeenschap (Lesbisch, Homo, Bi of Trans- en Intersekse). 

“Doordat homoseksualiteit in de maatschappij al anders wordt bevonden en je dan ook nog eens een handicap hebt, heeft deze groep volgens ons helaas een dubbele beperking”, legt Erwin uit. Omdat Erwin zelf op mannen valt, heeft hij hier ook ervaring mee. “Bijvoorbeeld op de datingapp Grindr of Lexa heb je dan een leuk gesprek en bij het zien van een face pic word je genegeerd of vaak zelfs geblokkeerd”, vertelt hij op zijn blog op de website van Capido.

“Ik merk aan mezelf dat ik wel toe ben aan een relatie waar ik mijn leven mee kan delen. Je verhaal aan kwijt kan, samen dingen ondernemen en ’s ochtends naast iemand wakker worden en dat soort dingen. Lijkt me echt fantastisch. Maar goed, dat kun je niet afdwingen”, aldus Erwin.

Mobiele versie afsluiten