Home112OM eist bijna 3,5 jaar cel voor witwassen, oplichting én wil crimineel...

OM eist bijna 3,5 jaar cel voor witwassen, oplichting én wil crimineel geld innen

Tegen de 24-jarige Uithoornaar die in februari werd opgepakt voor phishing en witwassen, is vandaag veertig maanden cel geëist. De man liep tegen de lamp toen de politie ontdekte dat hij zijn Mercedes in 2018 contant had afgerekend. 

Goudkleurige Kalashnikov

Die ontdekking deed de politie op 1 februari van dit jaar, nadat de politie in Uithoorn een Mercedes had aangetroffen die als gestolen geregistreerd stond. Uit de factuur bleek dat de man de auto voor 42.000 euro in Italië had gekocht, en dat bedrag contant aan verkoper had gegeven.

Fraude

Omdat de man al eens met de politie in aanraking was geweest vanwege fraude, rees bij de politie het vermoeden dat hij zich schuldig had gemaakt aan witwassen. Daarop startte de recherche een onderzoek en ontdekte dat de man zich schuldig zou maken aan phishing.

Wat is phishing?

Phishing is het hengelen naar iemands gegevens en een vorm van digitale oplichting. Dat gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt, waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens invoeren en prijsgeven.

In minder dan een week tijd verstuurde de man meer dan 100.000 e-mails met het verzoek om een link aan te klikken. Meer dan de helft van die berichten werd verstuurd via een onbeveiligde verbinding. De server en de domeinnaam die voor het versturen van de mails werden gebruikt, werden betaald van de rekening van een bedrijf waarvan de verdachte eigenaar is.  

Crypto

Nadat hij op 1 februari was aangehouden, bleek dat hij voor zes ton aan cryptovaluta in bezit had. Ook had hij 260.000 euro, waarvan hij niet kon vertellen hoe hij er aan kwam.

Bij doorzoeking van zijn huis zijn vervolgens meerdere waardevolle spullen aangetroffen die het vermoeden van witwassen versterkten. Zo stuitte de politie op luxe kleding, horloges ter waarde van 65.000 euro en een gouden nep-kalasjnikov die moeilijk van echt te onderscheiden is. 

Een dag later leverde het onderzoek nog meer interessants op: in een kluis lagen Pokémon-kaarten ter waarde van 8.000 euro en een doodshoofdring die in de Tweede Wereldoorlog door een SS-officier was gedragen (waarvoor de verdachte 10.000 euro had betaald).

Over twee weken hoort de verdachte of hij – zoals het Openbaar Ministerie wil – voor drie jaar en vier maanden achter de tralies verdwijnt. In een tweede rechtszaak zal het OM proberen om via de rechter crimineel vermogen van de verdachte te innen. 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS