Home112OM eist 15 jaar cel voor beschieten dochter (17) bij mislukte liquidatie...

OM eist 15 jaar cel voor beschieten dochter (17) bij mislukte liquidatie drugsbaron Ahmet G.

Het OM heeft vijftien jaar cel geëist tegen twee mannen van 28 en 29 jaar die ervan verdacht worden in maart 2019 drugsbaron Ahmet G. (55) en zijn 17-jarige dochter te hebben beschoten in Amstelveen. De poging tot liquidatie was op klaarlichte dag voor de villa van het gezin aan De Grote Wielen.

Volgens meerdere media zou Ahmet G. sinds dinsdag zelf internationaal gezocht worden vanwege drugshandel en het voorbereiden van liquidaties.

Schietpartij De Wielen Amstelveen

Een 27-jarige verdachte, die een grotere rol gespeeld zou hebben bij de mislukte liquidatie, hoorde 16 jaar tegen zich eisen in de rechtbank. Waar de andere mannen ervan worden verdacht de schoten te hebben gelost, onderhield hij het contact met de opdrachtgever. De drie mannen komen allemaal uit Rotterdam. 

Het OM rekent hen zwaar aan dat er een kind bij de mislukte liquidatie betrokken was. “Het handelen van verdachten is daarom kil en gewetenloos te noemen. Zij werden kennelijk gedreven door geldelijk gewin. Dat zij dát ver boven de waarde van mensenlevens hebben gesteld moet hen ernstig kwalijk worden genomen”, aldus de officieren van justitie dinsdag in de rechtbank. 

Voor eigen woning

Op die bewuste 16 maart stapt het gezin van de inmiddels 59-jarige Ahmet G., die doelwit van de mislukte liquidatie blijkt te zijn, rond 12.00 uur ’s middags uit de auto op de parkeerplaats voor hun huis. 

Dan komen er twee mannen op hen aflopen die vanuit het niets gericht beginnen te schieten. G. wordt zelf in zijn been geraakt en een andere kogel schampt zijn dochter. Ze raken beiden lichtgewond. Een van de mannen probeert nog een kogel af te vuren op de ex-partner van de man, maar dat mislukt doordat zijn wapen hapert. 

Het OM denkt genoeg bewijs te hebben om de mannen schuldig te bevinden. In de vluchtauto is een duidelijk DNA-spoor van een van de verdachten gevonden. Ook gegevens van de telefoons van de verdachten en telecommasten in de omgeving, en chatberichten zouden bewijzen dat dit de daders zijn. 

Buurtbewoners zagen het gebeuren

Het incident had grote impact op de buurt, vertelde oud-wethouder Rob Ellermeijer, die eerder deze week overleed, destijds tegen NH Nieuws. Hij woonde in de wijk waar het gebeurde. Een aantal buurtbewoners had de poging tot liquidatie volgens hem zien gebeuren. Voor hun eigen veiligheid en voor die van de buurt verbleef het gezin een tijdje op een ander adres. Inmiddels zou G. dus voortvluchtig zijn. 

“Het is waarlijk ‘duivels werk’ te noemen waarbij geld ogenschijnlijk het enige motief is van de verdachten”

Openbaar ministerie

Onderschepte chatgesprekken geven volgens het OM ‘een onthutsend beeld’ van de werkwijze van een groepje mannen dat zich in 2019 liet inhuren voor criminele klussen. Een van de klussen was de moordaanslag in Amstelveen. “Het is waarlijk ‘duivels werk’ te noemen waarbij geld ogenschijnlijk het enige motief is van de verdachten”, aldus de officieren van justitie.

De verdachten hebben zich steeds op hun zwijgrecht beroepen en ook gezegd dat zij het niet weten of zich het niet kunnen herinneren. De rechtbank Amsterdam doet op 18 juli uitspraak. 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS