HomeAmstelvenersOekraïense zondagsschool krijgt extra ruimte voor ruim zestig vluchtelingenkinderen

Oekraïense zondagsschool krijgt extra ruimte voor ruim zestig vluchtelingenkinderen

AMSTELVEEN – De Oekraïense zondagsschool in wijkcentrum Westend in Amstelveen krijgt – met een kleine slag om de arm – op korte termijn extra ruimte om zo’n zestig à zeventig gevluchte kinderen les te kunnen geven. 

Vitalyi Tonenchuk, directeur Oekraïense school Amstelveen

Dat bevestigt directeur Vitalyi Tonenchuk tegen NH Nieuws. “Er is ruimte voor ongeveer zeven nieuwe klassen.”  Toch is voor onderwijs aan zo’n grote groep kinderen meer nodig dan extra vierkante meters, benadrukt hij. “Het hangt er ook vanaf of we voldoende docenten kunnen vinden.” 

Over de locatie wil Tonenchuk liever nog niet in detail treden. “We hebben het contract met de gemeente nog niet getekend, daarom ben ik voorzichtig.” Wel laat hij weten dat het om een bestaand gebouw gaat dat nauwelijks op zondagen wordt gebruikt en in de buurt van het wijkcentrum ligt. “We zijn heel blij, er is nu weer toekomstperspectief om verder te bouwen.”

Leerlingen nemen gevluchte landgenootjes mee

Vóór de Russische inval in Oekraïne was wijkcentrum Westend groot genoeg voor de circa zestig leerlingen van de Oekraïense school. Nu niet meer, vooral omdat veel ouders van leerlingen van de school thuis landgenoten opvangen en de kinderen uit die gezinnen ’s zondags meekomen naar de school. Directeur Tonenchuk drong er daarom bij burgemeester Tjapko Poppens op aan om op korte termijn een grotere ruimte beschikbaar te stellen. 

“De Oekraïense school heeft nu plek voor kinderen die met de huidige leerlingen uit de regio meekomen”

Woordvoerder gemeente amstelveen

Dat is dus gelukt, zo bevestigt ook de gemeente. “Op een andere locatie in Westwijk”, zegt een woordvoerder van de gemeente, die de exacte locatie ook nog niet prijsgeeft. “Daardoor heeft de Oekraïense school nu plek voor Oekraïense kinderen die meekomen met de huidige leerlingen uit de regio.” 

Directeur Tonenchuk hoopt aanstaande zondag al van start te kunnen op de nieuwe locatie. De gemeente zegt dat er ‘waarschijnlijk vanaf volgende week zondag [27 maart, red]’ op de nieuwe locatie les kan worden gegeven.

Uitlaatklep

Een dag of tien na de inval in Oekraïne ging NH Nieuws op bezoek bij de school. Een moeder vertelde toen aan NH Nieuws dat de school ook een belangrijke uitlaatklep is, waar mensen hun zorgen kunnen uiten en delen. 

“Ik volg al het nieuws en zie hoe het leven hier gewoon doorgaat. Ik wilde schreeuwen op straat”, vertelt ze. “Ik voel heel veel steun op de school van mijn zoontje, maar ook van de buren. Iedereen is geraakt door deze situatie.”

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS