HomePolitiekCDANormen & waarden staan centraal bij CDA dat lokaal nieuwe koers wil...

Normen & waarden staan centraal bij CDA dat lokaal nieuwe koers wil varen

AMSTELVEEN – Ooit waren het CDA en de VVD de heersende partijen in Amstelveen. Ruim dertig jaar geleden hadden de christendemocraten negen zetels in de raad. De laatste raadsverkiezingen werden slechts twee zetels binnengehaald. Afgaande op de landelijke peilingen gaat het er dit jaar niet beter op worden bij de raadsverkiezingen in maart.

Toch ziet de nieuwe lijstrekker Arjen Siegmann dat niet als probleem. Hij staat nu op plek van Pier Rienks die noodgedwongen pas op de plaats heeft moeten maken. Siegmann, die al ervaring heeft als Amstelveens raadslid, is ervan doordrongen dat het CDA moet vernieuwen. “En daar gaan we in Amstelveen mee beginnen.”

Nieuw CDA-geluid

Siegmann vergeet niet te vermelden dat Rienks de afgelopen vier jaar al regelmatig richting de nieuwe CDA-koers politiek bedreef. Wars van de bestuurscultuur die het CDA bijkans heeft uitgevonden. De lijstrekker wil de Amstelvener meenemen binnen een nieuw CDA-geluid. Want Siegmann windt er geen doekjes om: “Landelijk heeft de partij dingen laten liggen.”

En eigenlijk is de vernieuwing die Siegmann voorstaat een oud stokpaardje van het bekendste Amstelveense CDA-raadslid aller tijden: Jan Peter Balkenende. Want als eerste wijst de nieuwe lijstrekker naar nomen en waarden binnen een maatschappij die steeds meer wordt vervuld met prestatiedruk en individualisme.

Coffeeshop? Niet op CDA stemmen!

Sommige oude normen en waarden van het CDA blijven kaarsrecht staan. “Als je graag een coffeeshop in Amstelveen wilt, moet je niet op het CDA stemmen,” zegt Siegmann luid en duidelijk. Het CDA wil de normen en waarden echter vooral laten gelden door iedereen te meedoen. “Ons idee om op het Stadshart een café te beginnen waar mensen met een beperking werken, een soort Downies & Brownies, is daar een voorbeeld van,” vult raadslid Sandra van Engelen aan. Zij staat tweede op de CDA-kieslijst.

Omkijken naar de ander staat in ieder geval hoog op de agenda bij het CDA. Daarnaast staat het gezin nog steeds centraal. Nadat er de afgelopen jaren veel hoge appartementen zijn gebouwd is het wat het CDA weer tijd voor gezinswoningen met een tuintje. Ook als dat betekent dat er minder woningen komen in getal. Liever Amstelveense gezinnen huisvesten in een doorzonwoning dan tweeverdieners uit het hele land in een luxe appartement, lijkt het credo.

Collegedeelname niet reëel

Hoe groot Amstelveen dan uiteindelijk moet worden? Siegmann wil geen getal noemen. “Maar 125.000 inwoners? Nee! De leefbaarheid in Amstelveen blijft belangrijk.”

Die leefbaarheid kan wat het CDA worden vergroot als er een nieuwe middelbare school bijkomt, er ruimte wordt gemaakt voor meer groene recreatie en de wijkagent zichtbaarder wordt.

Siegmann vindt het overigens niet reëel om over collegedeelname te praten. Met twee zetels vindt hij dat niet gepast. Nee, de lijsttrekker van de Amstelveense christendemocraten ziet het vernieuwen het CDA vanuit de oppositie vooralsnog best zitten. Als sluit hij niets uit. De wonderen zijn immers de wereld nog niet uit.

Lees het complete verkiezingsprogramma van het CDA hier.

Foto: Arjen Siegmann en Sandra van Engelen presenteren het verkiezingsprogramma van het CDA.

Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan is de redactionele AANvoerder van onze club. Al vanaf 1996 is hij Amstelveens journalist. Wilhelmis werkte onder meer voor het Amstelveens Nieuwsblad, Ajax Life en RTVA. Bij AAN! hoopt hij weer veel (jonge) mensen te begeleiden tijdens hun eerste verkenningen binnen de journalistiek. Zo af en toe schrijft-ie ook nog een stukkie of draait-ie plaatjes onder zijn pseudoniem DJ Appelmoes.

AANRADERS