HomeAANdachtJong in AmstelveenNog geen grinds en slides: komst skatepark vertraagd door procedures en hogere...

Nog geen grinds en slides: komst skatepark vertraagd door procedures en hogere kosten

Ze vonden het al zo lang duren, en nu wordt er nóg meer geduld van hen gevraagd. Amstelveners Tijn van Elst (17) en Sem Annes (15) vinden het ‘slecht nieuws’ dat de door hen geïnitieerde skatebaan aan de Legmeerdijk langer op zich laat wachten, en mogelijk zelfs terug moet naar de tekentafel. “Dat zou zonde zijn.”  

De vertraging blijkt uit een brief van het college aan de Amstelveense raad. Toen de gemeente met onder andere de provincie, Waternet en Rijkswaterstaat om tafel zat, bleek dat er niet alleen meer onderzoek, maar ook meer vergunningen nodig zijn om de gewenste skatebaan te kunnen aanleggen. “En dat kost tijd”, benadrukt het college. 

Het stuk grond waarop de skatebaan staat ingetekend, moet bovendien eerst worden verzwaard met een laag zand. Op die manier wordt voorkomen dat de grond ná de aanleg van het skatepark inklinkt en het park verzakt. 

Hogere kosten

En dan zijn er nog de kosten die hoger uitvallen dan begroot, waardoor het winnende ontwerp mogelijk moet worden aangepast. “Dat komt met name door kosten voor onderzoeken, watercompensatie, maatregelen overschrijding geluidsnormen, de voorbelasting en prijsstijgingen”, aldus het college in de brief. 

Winnend ontwerp skatepark Amstelveen

“Die vergunningen snap ik nog wel”, zegt skater Tijn in gesprek met NH Nieuws. “Maar de kosten niet, vooral omdat het al in een eerdere begroting was opgenomen.” Inmiddels is het drieënhalf jaar geleden dat hij met Sem en enkele vrienden handtekeningen ophaalden voor een skatepark in Amstelveen. Maar waar die vrienden inmiddels zijn afgehaakt, jagen Tijn en Sem hun droom nog steeds na. 

“Lange periodes leek het uitzichtloos, omdat we niets hoorden van de gemeente”, vertelden de jonge skaters in april voor de camera van NH Nieuws. 

Saillant detail: ook toen zinspeelde wethouder Floor Gordon al de stroperige bureaucratie.  “Heel veel sneller kan het niet: onderzoeken en bestemmingsplanwijzigingen kosten tijd, daar zitten soms ook wettelijke termijnen aan. Maar we doen er alles aan om de jeugd zo goed mogelijk te betrekken, zodat we er jarenlang plezier van gaan hebben.”

 “Ons is een skatebaan van drie ton met een bepaald ontwerp beloofd”, probeert Tijn de gemeente er vandaag van te overtuigen het huidige ontwerp niet aan te passen. En wat als het ontwerp toch moet worden aangepast binnen de grenzen van het budget? “Dan moeten we maar op zoek naar sponsors”, vertelt hij strijdvaardig. “Naar iemand die het verschil kan bijleggen.” 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS