Noëlle Roorda aan vooravond finale Paralympische spelen (VIDEO)

AMSTELVEEN/TOKIO – Speerwerpster Noëlle Roorda (21) mag vrijdag om 12.00 uur laten zien wat ze kan tijdens de Paralympische finale in Tokio. De Amstelveense neemt het op tegen de beste Paralympische speerwerpsters van de wereld en haar familie is apetrots.

“Ik heb tegen haar gezegd: “Joh, ik vind je eigenlijk nu al een winnaar,” vertelt moeder Denise Fèrejean trots vanuit het huis in Westwijk waar Noëlle opgroeide. “Het feit dat je daar mag zijn en dit allemaal mee mag maken. Dat is gewoon al een cadeau,” vult ze aan.

Onderarmdefect

De atlete is geboren met een onderarmdefect, wat inhoudt dat haar onderarm is gestopt met groeien toen ze een embryo van ongeveer acht weken was. Het heeft haar nooit tegengehouden vertellen haar vader, moeder en zus vastbesloten. “Ze heeft zich zichzelf denk ik heel goed ontwikkeld. Ze is altijd meegegaan met ons. We hebben geen andere dingen gedaan met haar. Ze is altijd meegegaan naar de tennisbaan en viel ook gewoon uit klimrekken,” vertelt vader Erwin Roorda.

Lees ook: Noëlle Roorda Amstelveense troef bij Paralympische Spelen Tokio

Noëlle is van jongs af aan een sportieve meid. Ze probeert alle sporten en heeft op hoog niveau getennist. “Ze was altijd overal beter in dan ik,” geeft zus Dyonne Roorda lachend toe. Uiteindelijk pakt Noëlle een speer op en gooit die zo ver dat ze meteen weet waar haar toekomst ligt. Binnen drie jaar staat de atlete op de Paralympische Spelen.

“Ze was altijd overal beter in dan ik”

Dyonne Roorda, zus Noëlle

Noëlle moest er even op wachten, want haar finale is twee dagen voor het eind van de Spelen. Maar dat vindt ze alleen maar fijn. “Alle indrukken maakte me in het begin in de war. Dat zou niet goed zijn voor mijn speerwerpen,” vertelt de atlete.

“Ik ben in 2019 wel naar het WK geweest, maar we hebben het hier wel over de Paralympische Spelen, dus dat is wel even van een heel ander niveau,” vertelt Noëlle AAN! Amstelveen vanuit Tokio.

Nog even moed inspreken voor de grote finale van vrijdag.
Celine Sulsters
Celine Sulstershttp://aanamstelveen.nl
Ik ben Celine (25), een van de oprichtsters van AAN! Amstelveen, bestuurslid en op dit moment journalist bij NH Nieuws. Zelf ben ik dol op het maken van verhalen en ik vind het leuk om met de creatieve club achter AAN! en NH te bedenken hoe wij het nieuws op verschillende manieren kunnen brengen. Mijn studie journalistiek aan de Vu heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik heb tot mijn 23e in Amstelveen gewoond, dus ik ken het gebied goed. Ik heb er vertrouwen in dat AAN! de komende jaren steeds meer gaat groeien. Help ons vooral om jou te vertellen wat je wil horen en waar je je druk over maakt!

AANRADERS