Home Amstelveners Nijpend tekort aan pleeggezinnen in de provincie Noord-Holland

Nijpend tekort aan pleeggezinnen in de provincie Noord-Holland

AMSTELVEEN – In de provincie Noord-Holland is een ernstig tekort aan pleegouders. Op het ogenblik wachten in onze provincie zo’n 500 kinderen tussen de 0 en 21 jaar op een pleeggezin.

Om op korte termijn deze honderden pleeggezinnen te vinden, organiseren de pleegzorgaanbieders 15 juni samen een informatieavond voor geïnteresseerden. 

De reden waarom een kind (tijdelijk) niet meer thuis kan wonen verschilt enorm. Soms zijn ouders verslaafd, ziek, overleden of kampen ze met psychische problemen waardoor ze hun kind geen veilig thuis kunnen geven. Wat de reden ook is, een uithuisplaatsing is altijd een breuk in iemands leven. Een pleegkind komt daarom met een kleiner of groter trauma bij een nieuw gezin binnen. 

Tien jaar geleden ging de nu 20 jarige Sofie bij haar pleegouders Felix en Marian wonen. “Toen ik bij mijn pleegouders kwam wonen, was mijn leven stressvol en onoverzichtelijk. Mijn pleegouders hebben me de liefde en steun gegeven die ik op dat moment nodig had.”

Ideale match lukt steeds minder

Bij veel pleegkinderen is het gelukt een goede match te maken. Echter heeft het huidige tekort aan pleeggezinnen tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt. Met de campagne ‘Open je Wereld’ hoopt Pleegzorg Nederland meer mensen te interesseren voor het pleegouderschap. Om te zorgen dat er meer kans is op een match en elk kind zo thuis mogelijk kan opgroeien.

Er worden pleegouders gezocht die openstaan voor crisis-, deeltijd- en voltijdopvang.
Alle nieuwe pleegouders worden gescreend en krijgen begeleiding tijdens de duur van de plaatsing. 

Wil je meer informatie over het opvangen van pleegkinderen en heb je interesse in een informatieavond online? Op 15 juni 2021 kan je de verhalen horen van ervaren pleegouders. Aanmelden kan via deze link.

Mobiele versie afsluiten