HomeAmstelvenersNieuwe gedenktegel voor bombardement WOII Keizer Karelweg

Nieuwe gedenktegel voor bombardement WOII Keizer Karelweg

AMSTELVEEN – Op 30 oktober 2021 was het 80 jaar geleden dat een geallieerd bombardement de Keizer Karelweg trof. Hierbij kwamen twee Amstelveense echtparen om het leven. Om hierbij stil te staan, heeft de gemeente Amstelveen op de plek waar de oorlogsramp plaatsvond een gedenktegel geplaatst in de bestrating.

Bij het bombardement werden twee woonhuizen verwoest en raakten vier andere zwaar beschadigd. De gedenktegel is geplaatst ter hoogte van huisnummer 436. Het plaatsen van een gedenktegel past binnen het programma Historisch Besef, waarbinnen de gemeente ernaar streeft inwoners bekend te maken met de geschiedenis van Amstelveen.

“Amstelveners hebben het initiatief genomen voor de gedenktegels en daar werken wij als gemeente graag aan mee”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Het is belangrijk om te blijven gedenken en om de herinnering aan wat nooit meer mag gebeuren levend te houden voor volgende generaties.”

Op de gedenktegel staat vermeld dat het bombardement als doel had de Duitse bunker bij de Pauluskerk te raken. Dit blijkt feitelijk onjuist te zijn en wordt aangepast.

Gedenktegels

Eerder zijn gedenktegels geplaatst aan de Henegouwselaan en Charlotte van Montpensierlaan. De gedenktegel aan de Henegouwselaan herinnert aan het neerstorten van een Duitse bommenwerper op een woonblok op 7 september 1940. Hierbij kwamen een moeder en vijf kinderen uit één gezin om het leven. De gedenktegel aan de Charlotte van Montpensierlaan is ter nagedachtenis aan de minstens tien mensen die om het leven kwamen en de vele gewonden die vielen bij het bombardement dat diverse woonhuizen verwoestte op 24 februari 1945.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS