HomeAmstelvenersNieuwe benadering dementie succesvol: ‘Als mens wil je graag je vrijheid en...

Nieuwe benadering dementie succesvol: ‘Als mens wil je graag je vrijheid en de regie behouden’ 

AMSTELVEEN – De pilot Sociale Benadering Dementie, die nu ruim drie jaar loopt in Amstelveen, blijkt zeer effectief. In deze trial wordt nauwgezet bekeken wat voor ondersteuning een dementerend persoon, waarbij de ziekte zich nog in een vroeg stadium bevindt, precies nodig heeft om het patroon van zijn of haar leven zoveel mogelijk te handhaven.

Door Jeroen Langenhof

Daardoor blijft de kwaliteit van leven, ondanks de hersenbeschadiging, doorgaans bijzonder goed op peil. De benodigde begeleiding wordt verzorgd door een vrijwilliger of een student(e). Zo krijgt de 74-jarige Ria Sollie hulp van Sytske Anne.

Een ochtend in de week krijgt Ria, die licht-dementerend is, wat extra ondersteuning van studente Anne Sytske. “Op zich kan ik het huishouden best zelf doen”, zo vertelt de Amstelveense. “Maar het is fijn als ik een beetje hulp krijg.”

Anne Sytske helpt vooral met boodschappen doen, zodat Ria uiteindelijk ook thuis komt met de producten die ze daadwerkelijk nodig heeft. De studente krijgt voor haar steun een financiële vergoeding, maar ze vindt het ook gewoon leuk om te doen. “Ria heeft altijd verhalen te vertellen”, aldus de studente. “Ik vind het leuk om naar haar te luisteren, en zij vindt het ook leuk mijn verhalen aan te horen.” 

Nieuwe formule onderscheidt zich door eerder ingrijpen

Zo’n 2.000 mensen lijden in Amstelveen aan dementie. Vanwege de vergrijzing verwacht de gemeente dat dit aantal zal stijgen tot 3.000. Daarom doet Amstelveen mee aan de pilot Sociale Benadering Dementie. Tijdens dit project wordt gedurende vier jaar onderzocht wat het effect is van mensen met dementie in een vroeg stadium ondersteunen in hun sociale bezigheden. “Zoals we nu zorg geven, is het vaak gericht op praktische ondersteuning als het al mis is gegaan. Maar mensen lopen al veel eerder tegen problemen aan”, vertelt Marijn van Ballegooijen, wethouder van Amstelveen. 

Amstelveen is één van de vier steden waar dit project ongeveer drie jaar geleden werd opgestart. Inmiddels loopt het vierde en laatste jaar. Van Ballegooijen: “Het is een nieuwe vorm van dementiezorg. Al in de beginfase van dementie, kijken we naar de sociale rol die een cliënt heeft. Ze waren vader, of lid van fietsclub, of sporter, partner. En ze kunnen dat niet meer zijn. Ze verliezen hun sociale rol en dat zorgt voor spanning en verlies van zelfvertrouwen. Hun kwaliteit van leven gaat achteruit.” Vervolgens komt vaak ook de mantelzorger onder een enorme druk te staan.

Zo’n 40 Amstelveense mensen met dementie doen mee aan de trial

Het idee is om al in de beginfase van dementie een schil om deze persoon te vormen, gevormd door een professional met zorg-achtergrond en een werknemer, vaak een student of vrijwilliger. De rol van die schil is het sociaal ondersteunen van de persoon met dementie. “Dat is eigenlijk iets wat onze reguliere zorg niet biedt”, zegt Van Ballegooijen. Zo’n 40 mensen worden in Amstelveen ondersteunt. 

“Gemiddeld komen mensen met dementie met deze aanpak veel later in het verpleeghuis terecht”

Marijn van Ballegooijen, wethouder Amstelveen

De voorlopige resultaten zijn spectaculair, volgens Van Ballegooijen. “We zien dat mensen die deze vorm van zorg krijgen, zichzelf een hoger cijfer geven voor geluk en de mantelzorger is ook blij. Het moment dat iemand naar een verzorgingshuis gaat, is meestal het moment dat de mantelzorger het niet meer trekt. Omdat het thuis langer goed gaat, zien we dat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Ze komen gemiddeld een paar maanden later in het verpleeghuis terecht.” 

Niet alleen het geluk van de mensen met dementie gaat erop vooruit, ook is er een besparing in de zorgkosten. “De ondersteuning kost geld, maar het valt in het niet bij wat een verpleeghuis kost. Het is geen doel op zich, maar de investering is de moeite waard”, legt van Ballegooijen uit. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat doordat mensen prettiger langer thuis blijven wonen ze de zorgkosten tot nu toe verlagen met €840.000. Dit effect wordt voornamelijk gedreven door uitstel van verpleeghuisopname met gemiddeld meer dan 8 maanden.  

Verdere financiering moet uit Den Haag komen

Aan het einde van dit vierde jaar zal de definitieve balans opgemaakt worden. “Qua financiën moeten we met Den Haag in gesprek. De rol van de trial is om duidelijk te maken dat er financiering nodig is. Het is echt de moeite waard, want we besparen geld in de zware zorg. Deze zorg zal niet gelden voor alle mensen met dementie, sommigen zijn te ziek. Maar we willen wel, dat we het kunnen aanbieden aan iedereen die dat wil”, aldus Van Ballegooijen.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS