Museum JAN pakt uit met extravagante schoenen Jan Jansen

AMSTELVEEN – Nu dankzij de versoepelingen weer mensen welkom zijn, weet Museum JAN te verrassen met een bijzondere tentoonstelling over het werk van Jan Jansen. Al meer dan zestig jaar is Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

Jan Jansen verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de ‘zweefhak’. Zijn werk wordt gezien als bron van inspiratie voor generaties ontwerpers na hem. De tentoonstelling eert het omvangrijke oeuvre van de tachtigjarige ontwerper en laat paralellen zien met werk van onder andere: couturier Ronald van der Kemp (RVDK), productontwerpers Lex Pott en Mae Engelgeer en modetalent Lisa Konno.

Schoenen en Dutch Design

Aan de hand van een selectie iconische schoenontwerpen van Jan Jansen worden opvallende aspecten van zijn ontwerpstijl centraal gezet in de tentoonstelling. Naast elke schoen wordt werk geplaatst van ontwerpers die een soortgelijke stijl of werkwijze hebben, of geïnspireerd zijn door de bekende schoenontwerper.

Zo toont Jansens patchwork overeenkomsten met de manier waarop Ronald van der Kemp zijn stoffen hergebruikt. De felgekleurde vrolijkheid van Bas Kosters collecties sluit aan bij het kleurgebruik van Jansen. Modeontwerper Karim Adduchi maakt met zijn outfits van traditioneel Berbers gevlochten kleden een moderne interpretatie van een oud ambacht, een aspect dat kenmerkend is voor Jan Jansens vakmanschap. En de manier waarop David Laport natuurwetten tart met zijn plissé die als ‘opwaaiende rokken’ omhoog blijft staan, doet denken aan de beroemde ‘zweefhak’.

Afgelopen week werd in Museum Jan het boek ‘Werken – De memoires van Jan Jansen’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de wethouder van Cultuur in Amstelveen Herbert Raat. Liefhebbers kunnen de memoires die rijkelijke zijn geïllustreerd met zijn werk ook aanschaffen in de museumwinkel van JAN.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS