Home Amstelveners Column: Mozes kriebel, een jongerenbeweging in Amstelveen

Column: Mozes kriebel, een jongerenbeweging in Amstelveen

De lokale partij Actief voor Amstelveen start een jongerenbeweging: AVA-NEXT. Jemig de pemig, ik moet het even tot me door laten dringen. Een jongerenbeweging in Amstelveen klinkt als de nieuwe Ajaxshirtjes met oud logo in het centrum van Rotterdam verkopen. Het liefst nog met Berghuis als opdruk. Eufemistisch gezegd een soort van hopeloze kamikazemissie.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het een nobel plan van de partij die nog maar ruim drie jaar in de raad zit. Maar als je een beetje naar bevolkingssamenstelling van Amstelveen kijkt, dan weet je dat je je electoraal gewin niet bij de jeugd moet zoeken. Dat is met voorsprong de kleinste doelgroep van Amstelveen. 

Neem dan een voorbeeld aan bbA. Deze lokale partij stelde vorige week tijdens de raadsvergadering doodleuk dat Amstelveen vol is. De huidige projecten die op til staan mogen worden afgerond, maar daarna moet Amstelveen op slot van bbA. 

Bejaarde Boomers Amstelveen

Hoe langer ik over boude stelling van bbA nadenk, hoe slimmer ik het vind. Want juist jongeren willen een woning in Amstelveen. Als je die groep het simpelweg onmogelijk maakt om nog in onze gemeente te wonen, dan heb je ook geen last van ze als er raadsverkiezingen zijn. Hoe meer boomers, hoe beter bbA in Amstelveen gedijt lijkt de uiterst geraffineerde uitgedachte electorale koers van de partij. Chapeau! BbA, het zou zomaar de afkorting Bejaarde Boomers Amstelveen kunnen zijn.

Anderzijds, geef bbA eens ongelijk. Wie op een gemiddelde doordeweekse dag in het Stadshart loopt, ziet daar honderden tinten grijs voorbijschuiven al dan niet ondersteund door rollator of scootmobiel. Amstelveen is grijs en wordt alleen maar grijzer. Als de VVD een geschikt landmark zoekt om Amstelveen te typeren moeten ze gewoon een twintig meter hoge grijze duif bovenop Der Bogen zetten. Verplaats het ding naar de nieuwe overkapping van de A9 en klaar is Kees Noomen.

Nee, Amstelveen & jong is en blijft gewoon een uiterst ingewikkelde combinatie.

Ooit was er een idee om een jongerencentrum in het Stadshart te openen. Dat idee werd destijds resoluut naar de prullenbak verwezen. Nadat initiatiefnemer Hugo van der Kooij de blaren op zijn tong lulde, kwam er bij Gods gratie P60. Een poppodium dat nu artiesten als Gruppo Sportivo, Hans de Booij, Drukwerk en De Dijk programmeert. Het zal niet lang duren of er komt standaard een AED op het podium van de grote zaal te hangen.

Vijftig jaar is best jong

Ook wij bij AAN! maken ons er schuldig aan. Gepresenteerd als jonge omroep maar ondertussen wel een grijze voorzitter en een man die net Abraham heeft gezien als enige betaalde kracht. Al is vijftig jaar in Amstelveen best jong, dat moet gezegd.

Een jongerenbeweging in Amstelveen. *Proest*. Het klinkt als een revival van de Stichting Morekop. De Amstelveense oudere jongeren staan vast en zeker te springen. “Omdat wij more in de kop hebben dan jonge jongeren,” wisten Koos Koets en Robbie Kerkhof van de stichting het destijds mooi te formuleren. Ze hadden raadslid van bbA kunnen zijn.

Mozes kriebel, AVA-NEXT. Waar begin je AAN!? 

Mobiele versie afsluiten