Met thee de strijd aanbinden tegen depressie in coronatijd

AMSTELVEEN - Koekjes, twee theezakjes en een flyer met de tekst: 'Drink jij een kop thee met mij'? Tienduizend huishoudens in Westwijk ontvangen deze maand een theedoosje. Hiermee hoopt de gemeente, samen met andere partijen, depressiviteit vroegtijdig te signaleren.  Vooral tjdens de coronacrisis merken ze dat de gevoelens van somberheid toenemen.


De eerste keer dat er een dergelijke campagne werd gehouden, was vlak voor de eerste coronagolf, begin vorig jaar. Pas in de loop van 2020 bleek dat veel inwoners mentaal last kregen van de gevolgen van de voortdurende coronacrisis, signaleert huisarts Brigitte van Oosten die het project begeleidt. Deze nieuwe ludieke actie staat ook in het licht van de crisis. 

Depressie komt vaker voor dan mensen denken. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de twintig mensen depressief is of sombere gevoelens heeft. "Het doel van de theedoosjes is dat we bij bewoners vroegtijdig kunnen signaleren dat het niet lekker met ze gaat", vertelt Brigitte van Oosten.

"De bedoeling is dat bewoners tijdens het drinken van een kop thee bij elkaar kunnen kijken of het goed gaat en mogelijke depressies te herkennen, nog belangrijker is daarbij dat ze het erover gaan hebben", meent de huisarts.


Een kop thee drinken kan dan ook een lichtpuntje zijn voor mensen die depressief zijn. Zo vertelt ook Judith van der Horst. Ze is vrijwilliger bij het inpakken en verspreiden van de theedoosjes, maar is ook ervaringsdeskundige als het om depressiviteit gaat: "Het bestaan in de leegte, het doorkomen van een dag. Je moet elke dag weer opnieuw zien te overleven en dat voelt zwaar."


En die depressiviteit ziet wijkcoach Shanti Ozali ook steeds vaker terugkomen. Hij vertelt wat hij ervaart in Westwijk: "Laatst kwam er iemand naar beneden en vertelde dat het voor het eerst was dat ze iemand zag die week, en dat het die dag de eerste keer was dat ze haar eigen stem hoorde."

Huisarts Van Oosten heeft overigens eerder onderzoek gedaan naar hoe mensen omgaan met hun depressie en duidt waarom er bijna nooit over gesproken wordt:

Cijfers depressie

In Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Dat is bijna 1 van de 20 inwoners die een depressie heeft. 1 op de 4 vrouwen krijgt in het leven depressieve klachten en 1 op de 8 mannen.

Meer  dan de helft van de  mensen met depressieve klachten gaven in onderzoek aan het prettig te vinden als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Het liefst in een fysiek één-op-één gesprek (79%).

 

Omstanders vinden het lastig om het gesprek te starten. Bijna de helft (45,6%) wacht liever af tot iemand er zelf over begint. Het risico is dat degene met depressieve signalen daardoor in een isolement komt en klachten verergeren.

 

Slechts 24,4% van de respondenten zegt vermoedens van depressie altijd aan te kaarten bij de betreffende persoon. En dat terwijl bijna iedereen (98,6%) zegt één of meerdere signalen van depressie te herkennen. Men gaat het onderwerp vaak uit de weg omdat ze het lastig vinden zelf het gesprek te vinden en omdat ze de persoon niet te willen kwetsen.

 

Bron: onderzoek huisarts Brigitte van Oosten uit 2019

Wij zijn AAN!

AAN! is de nieuwe lokale digitale omroep van Amstelveen, opgericht door een groep jonge Amstelveners die het nieuws op een frisse eigentijdse manier willen brengen. NH Nieuws heeft al kenbaar gemaakt met de nieuwe omroep te willen samenwerken. AAN! heeft geen licentie om uit te zenden via de kabel. Vanwege de huidige ontwikkelingen binnen de digitale media denken de initiatiefnemers dat dit gemakkelijk is op te vangen door inzet van de digitale kanalen.

 

AAN! bevindt zich nog in de opstartfase. Via socials en deze tijdelijke website laten wij Amstelveen al voorzichtig zien wat ze in de toekomst van ons kunnen verwachten. In vaktaal noemen we dat een zogenoemde soft-launch. In de toekomst willen we een vast Amstelveens panel opzetten, podcasts maken en vooral samen met onze partner NH Nieuws en de Amstelvener een frisse nieuwsvoorziening opzetten die ertoe doet.  

Mail ons

We zijn voorlopig nog het gemakkelijkst bereikbaar via de mail. Heb je een tip, suggestie of denk je graag mee met ons?

Mail ons dan door hier te klikken. 

Productie van o.a.: Niels van Steijn (NH)

© 2021 AAN! Amstelveen & NH Nieuws