Home Amstelveners Meningen over verkleinen losloopgebied Amsterdamse Bos verdeeld: “Ze horen gewoon bij het...

Meningen over verkleinen losloopgebied Amsterdamse Bos verdeeld: “Ze horen gewoon bij het bos”

Leash Orange Leash Towline Black Dog Dog Labrador

Het Amsterdamse Bos wordt steeds drukker. Fietsers, hardlopers, wandelaars en hondenbezitters die hun viervoeter uitlaten lopen er rond. Reden voor de gemeentes Amstelveen en Amsterdam om serieus na te denken over het verkleinen van de losloopgebieden voor honden, om zo de veiligheid in het bos te verhogen.

“Het mooie van dit bos is dat alles samengaat in harmonie”, zegt een bosbezoeker. Samen met zijn hond is hij aan het hardlopen. Hij zou het zonde vinden als dat straks misschien niet meer overal zou kunnen. De twee gemeentes willen in het kader van het Bosplan 2020-2030 kritisch kijken naar de losloopgebieden voor honden. Twee wandelende vrouwen vinden het afschuwelijk. “De honden horen gewoon bij het bos.”

Toenemende drukte

De overweging is gebaseerd op de drukte en veiligheid. De afgelopen twintig jaar is het bezoekersaantal namelijk van 4,5 miljoen naar 6 miljoen per jaar gestegen. De gemeente Amsterdam zegt dat de toename van bezoekers ook meer onveilige situaties en verstoring van de natuurontwikkeling veroorzaakt.

Lees ook: Klachten over gedrag honden en eigenaren in Amsterdamse Bos nemen toe

“Hier zijn in meer dan tachtig procent van de gevallen honden bij betrokken. Dit is de reden dat in het Bosplan als actie is opgenomen om samen met hondenbezitters te kijken naar een mogelijke aanpassing”, zegt een woordvoerder.

Hond goed africhten

Volgens sommige bezoekers ligt de oorzaak niet bij de honden, maar bij de baasjes. “Als je je hond goed africht, dan levert dat ook geen problemen op”, zegt een vrouw die twee honden bij zich heeft. “Als mijn hond niet luistert, lijn ik hem even aan.”

Een andere man denkt ook dat de aanpak bij de baasjes moet liggen. “Door corona heeft iedereen ineens een hond, maar daar moet je je beleid niet op baseren. “Hondentraining moeten ze verplicht stellen. Het is een bos voor iedereen.”

Het plan voor het kleiner maken van het losloopgebied is voorlopig een overweging. In september vindt de eerste bijeenkomst plaats waarbij bezoekers en andere betrokkenen hun mening kunnen geven.

Mobiele versie afsluiten