HomeSchipholMeetvliegtuig maakt tientallen 'doorstarts' boven Polderbaan Schiphol

Meetvliegtuig maakt tientallen ‘doorstarts’ boven Polderbaan Schiphol

SCHIPHOL – Een testvliegtuig van het NLR en de TU Delft is begonnen aan een serie meetvluchten boven de Polderbaan van Schiphol. De start- en landingsbaan is de afgelopen maanden dicht geweest voor groot onderhoud. Het meetvliegtuig moet daarom tientallen doorstarts maken om de landingssystemen van de Polderbaan te testen op nauwkeurigheid. Het vliegtuig maakt geen contact met het asfalt.

Pas als de testvluchten achter de rug zijn, mag de Polderbaan weer worden vrijgegeven voor gebruik. Na vandaag wordt er op vrijdag nog een testdag met de Citation gehouden, als de weersomstandigheden goed genoeg zijn. Anders komt de PH-LAB maandag pas terug.

Als het vliegtuig op maandag de tweede meetvluchtdag houdt, betekent dat opnieuw een vertraging voor de opening van de Polderbaan. De baan zou oorspronkelijk in april open zijn gegaan, maar sneeuw, ijs en hevige regenval hebben voor oponthoud gezorgd.

Alleen met goed zicht

Op zaterdag 15 mei moet de baan volgens het laatste schema weer heropend worden, maar mag dan nog vijf weken alleen worden gebruikt met goed genoeg zicht. Volgens Schiphol zijn er internationale eisen gesteld aan het heropenen van een baan met landingssystemen zoals die van de Polderbaan. Er moet gedurende die vijf weken worden vastgesteld dat ze goed werken. Net als de afgelopen maanden worden andere start- en landingsbanen op Schiphol als alternatief ingezet.

Foto('s):Alan Wilson
Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS