HomeCultuurMeer kunstkasten met laagdrempelige kunst in straatbeeld Amstelveen

Meer kunstkasten met laagdrempelige kunst in straatbeeld Amstelveen

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen wil saaie straatkasten van energie- en signaalleveranciers opfleuren met werk van kunstenaars. Dergelijke projecten bestaan al langere tijd in andere gemeenten waaronder Aalsmeer.

De beleidsmakers in Amstelveen zien het ook als een mooie kans om buurten te verrijken en omarmt het initiatief. “Hoe meer kunst op straat, hoe beter,” zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Ons streven is om kunst laagdrempelig te maken, zodat iedereen ervan kan genieten. Dit doen we door beeldende kunstroutes te ontwikkelen, kunst- en cultuurinstellingen te stimuleren naar buiten te treden, door een stadspiano beschikbaar te stellen en nu ook door het laten beschilderen van straatkasten. Kunst inspireert en brengt mensen met elkaar in contact.”

Denk mee Amstelveen

De gemeente zet professionele kunstenaars aan het werk om maximaal tien straatkasten te voorzien van een kunstwerk. Op deze manier krijgen de kunstenaars een podium. Een kast nomineren kan via het participatieplatform Denk Mee Amstelveen. Hierop kan je de locatie aanwijzen (en een foto uploaden) van de kast die je wil nomineren.

Is jouw kast al genomineerd? Dan kun je hierop stemmen. Hoe meer stemmen, hoe groter de kans dat een professionele kunstenaar ermee aan de slag gaat. De gemeente laat de straatkasten met de meeste stemmen voorzien van een kunstwerk. Stemmen kan tot 1 september 2021.

Project kunstkast

Tegelijkertijd breidt de stichting Kunstkast uit van Aalsmeer naar Amstelveen. Door deze vrijwilligers is in december 2020 de eerste kunstkast in Amstelveen gerealiseerd in het Oude Dorp. Amstelveners zijn hier erg enthousiast over blijkt uit de vele positieve reacties die zij ontvingen. Daarom verleent de gemeente dit initiatief subsidie, zodat zij op een laagdrempelige manier kunstkasten kunnen realiseren. Kunstenaars ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding. De stichting is nog op zoek naar vrijwilligers in Amstelveen.

Amstelveense kunstenaars

Terwijl Amstelveners stemmen op hun favoriete straatkast roept de gemeente professionele kunstenaars uit Amstelveen op om voor 1 september 2021 een schetsontwerp en een link naar een portfolio aan te leveren via kunstencultuur@amstelveen.nl. In september buigt de Amstelveense Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) zich over de ontwerpen en adviseert welke het meest geschikt zijn. Doel is om nog voor het einde van het jaar, en na de buurt te hebben geïnformeerd, de kunstkasten klaar te hebben. Kunstenaars die hun ontwerp mogen realiseren, ontvangen hiervoor een marktconforme vergoeding. 

Foto: een kast die Aalsmeer is beschilderd.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS