HomeAalsmeerLokale partijen kwamen, zagen en overwonnen: 'dorp teruggepakt'

Lokale partijen kwamen, zagen en overwonnen: ‘dorp teruggepakt’

AMSTELLAND – In lijn met de landelijke trend hebben de verkiezingen ook lokale partijen in Amstelland geen windeieren gelegd. Absoluut Aalsmeer en Gemeentebelangen Uithoorn mogen zich de grote winnaars noemen. Zij verstevigen hun toch al dominante positie in de raad. In gesprek met mediapartner NH Nieuws verklaren de partijen hun succes.

Gemeentebelangen Uithoorn won deze verkiezingen drie zetels. “We gingen uit van zeven zetels, maar het zijn er acht geworden”, zegt lijsttrekker Herman Bezuijen als NH Nieuws hem belt. De partij heeft nu vijf zetels in de Uithoornse raad, dus aan zelfvertrouwen was al vóór de verkiezingen geen gebrek.

Stukje beloning

“Ik denk dat het een combinatie van factoren is”, zoekt Bezuijen naar een verklaring voor de flow waarin lokale partijen verkeren. In het geval van zijn partij is het volgens hem ‘een stukje beloning voor wat we de afgelopen jaren gepresteerd hebben’. “We hebben acht jaar in de coalitie gezeten.”

Het feit dat de politieke menukaart deze verkiezingen in Uithoorn minder uitgebreid was, heeft volgens de lijsttrekker sowieso stemmen opgeleverd. “Er zijn twee lokale partijen verdwenen, we zijn van acht naar zes partijen gegaan.”

Daarnaast vermoedt hij dat ook het ‘sentiment rond lokale partijen’ stemmen heeft opgeleverd, waarmee hij verwijst naar het wantrouwen van de Haagse politiek. 

‘Aalsmeerders pakken dorp terug’

Voor de nummer twee op de lijst van Absoluut Aalsmeer, Chantal van Hilst-Dekker, betekent de verkiezingsuitslag dat ‘Aalsmeerders hun dorp terugpakken’.  “Je voelt dat het echt voor Aalsmeer is. De inwoners hebben gesproken.” Jarenlang was er de angst dat het dorpse karakter van Aalsmeer door de samenwerking met het stadse Amstelveen verloren zou gaan.

Voor Absoluut Aalsmeer is het nog even spannend of zij er twee of drie zetels bij krijgt. Dat maakt het totaal zes of zeven. Die ene zetel maakt best iets uit, want het CDA, dat jarenlang de scepter zwaaide in Aalsmeer, heeft er ook zes. Het CDA moest dit jaar twee zetels inleveren. 

In een nieuwe samenwerkingsovereenkomst krijgt Aalsmeer weer wat van haar onafhankelijkheid terug. Raadsleden en ambtenaren verhuizen bijvoorbeeld deels terug naar het raadhuis in Aalsmeer. 

“Ik denk dat de inwoners ook wel echt hun gemeenteraad dichtbij willen hebben. De ambtenaren in hun eigen stadhuis. Als je iets wil regelen, wil je niet naar Amstelveen hoeven gaan”, aldus van Hilst-Dekker. “Ik denk dat je de samenwerking moet houden op de punten waar het goed werkt, maar ik vind het goed dat we weer wat eigen regie krijgen.”

“Aalsmeerders zijn trots op hun dorp. Mensen doen het voor hun eigen leefomgeving en kinderen”

Chantal van hilst-dekker van absoluut aalsmeer

Van Hilst-Dekker probeert het lokale succes te verklaren: “Aalsmeerders zijn trots op hun dorp. Daar herken je echt het dorpse in. Mensen doen het voor hun eigen leefomgeving en kinderen. Ze maken zich zorgen over hun toekomst en dan is het verstandig om op een lokale partij te stemmen.”

Absoluut Aalsmeer heeft volgens Van Hilst-Dekker het verschil gemaakt door naar inwoners toe te gaan en met ze in gesprek te gaan. “We hebben kaartjes uitgedeeld met: ‘waar ligt u wakker van?’ We willen het echt voor de inwoners doen”, zegt ze.

Met wie? 

Dankzij de winst van Absoluut Aalsmeer en het verlies van CDA (-2) en VVD (-1), heeft de partij waarschijnlijk genoeg aan VVD (5 zetels) of CDA (6 zetels) om een meerderheid in de raad te krijgen. In Uithoorn heeft Gemeentebelangen voldoende aan DUS!, de lokale samenwerking tussen D66 en GroenLinks, die gisteren twee zetels erbij kreeg en op zes uitkomt. 

Dorpscentrum 

Het is nog te vroeg om vooruit te lopen op wat een eventuele samenwerking met DUS! betekent voor Uithoorn, het dorpse karakter van de gemeente en andere hete hangijzers, benadrukt Bezuijen. Hoewel zijn partij het in haar verkiezingsprogramma niet heeft over behoud van een ‘dorps karakter’, betekent dat niet dat ze daar geen oog voor hebben.

“We hebben het sterk over leefbaarheid”, aldus de lijsttrekker. “Uithoorn staat bekend om z’n grote hoeveelheid groen, maar dat moet ook onderhouden worden.” Dat dorpse karakter is trouwens wel een uitgangspunt in het plan Dorpshart aan de Amstel, dat deel uitmaakt van het Masterplan Dorpscentrum.

Het centrum een vriendelijker, groener en dorpser gezicht geven, daar staat Gemeentebelangen nog steeds achter. “En de verkiezingsuitslag bevestigt dat de kiezer het blijkbaar ook ziet zitten.”

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS