HomePolitiekAVALokale partijen en VVD scoren goed in zuiden Amstelveen; GroenLinks en D66...

Lokale partijen en VVD scoren goed in zuiden Amstelveen; GroenLinks en D66 pakken zetels boven de A9

AMSTELVEEN – De lokale partijen en de VVD hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen goed gescoord in de zuidelijke wijken van Amstelveen. De plaatselijke partijen boekten vooral uitstekende resultaten in wijken als Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven en Westwijk. Bij de stembureaus in deze wijken is bbA doorgaans de tweede partij achter de VVD en in stemlokaal Galjoen (Waardhuizen) zelfs de grootste.

Opvallend is dat de steun voor de VVD lijkt te slinken hoe noordelijker men komt in Amstelveen. Bij stembureaus boven de A9 zoals Elsrijk (Kruiskerk) en Randwijck is D66 bijvoorbeeld de grootste. In Uilenstede was GroenLinks (bijna) traditiegetrouw de partij met de meeste stemmen. In deze wijk is de PvdA dan ook groter dan de VVD. D66 is de tweede partij in Uilenstede. Met een beetje gemak kan je stellen dat GroenLinks meer dan een halve zetel uit de studentenwijk haalt.

Rechtse stemmer lijkt bij lokale partijen uit te komen

Als alle uitslagen van de stembureaus onder de loep worden genomen is het lastig om precies te bepalen waar de stemmers uit het rechts conservatieve spectrum (PVV, FvD en Ja21) zijn gebleven. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van een jaar geleden stemde 13 procent van de Amstelveense bevolking op deze partijen. Een logische vervanger was BVNL geweest. Deze partij pakte echter 3,1 procent van de lokale stemmen.

Lees ook: Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen: lokale partijen winnen, college verliest meerderheid

Het lijkt aannemelijk dat het overige deel van de rechts georiënteerde kiezers toch is uitgekomen bij de lokale partijen. De stembureaus die de meeste stemmen voor PVV, FvD en Ja21 trokken in 2021 konden nu rekenen op opvallende grote sympathie voor lokale partijen. In 2021 was deze sympathie ook het meest te vinden in de zuidelijke wijken van Amstelveen.

Regeringspartijen verliezen

Daarnaast kan worden gesteld dat de landelijke politiek nog steeds invloed heeft op het lokale stemgedrag. Van de collegepartijen moesten D66 en VVD inleveren. Collegepartner PvdA won echter in procenten ten opzichte van vorige jaar. De PvdA zat en zit dan ook niet in de regering.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS