HomeAmstelvenersLijst Höcker wil meer aandacht voor probleem ouderenmishandeling

Lijst Höcker wil meer aandacht voor probleem ouderenmishandeling

AMSTELVEEN – Raadslid Jacqueline Höcker van Lijst Höcker maakt zich zorgen over de toename in het aantal gevallen van ouderenmishandeling. Höcker vindt dat er meer aandacht aan het probleem moet worden geschonken.

Het raadslid wil daarom van de gemeente weten met welke regelmaat hier met Veilig Thuis Amsterdam Amstelland over wordt gesproken en wat de ontwikkelingen zijn met betrekking tot preventie, aandacht en maatregelen. Höcker vraagt eveneens wat het college wil gaan doen om ouderenmishandeling meer onder de aandacht te brengen en wat gedaan wordt bij het signaleren daarvan. 

“Ouderenmishandeling is een onderschat probleem,” zegt Timo Kranenbarg, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. “Slechts 10 procent van de meldingen die we binnenkrijgen bij Veilig Thuis gaat om ouderenmishandeling, maar het probleem is zeer waarschijnlijk veel groter.”

Één op de 20 ouderen ( in totaal rond de 170.000) bleek uit onderzoek in 2020, heeft te maken met mishandeling. Mishandeling komt in vele gedaanten voor: door familie en kennissen, door begeleidend personeel en mantelzorgers ( veelal omdat zij te zwaar belast zijn)

Ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling. Ook verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik vallen eronder.

Höcker wil dat er vanuit de samenwerking van gemeente Amstelveen en  Veilig Thuis Amsterdam Amstelland veel meer publieke aandacht komt voor ouderenmishandeling. “Vroeg signalen opvangen en waakzaamheid van inwoners zou meer aandacht moeten krijgen,” aldus het raadslid. Zij pleit tevens voor het organiseren van netwerken binnen de afzonderlijke wijken.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS