HomeWijkenMiddenhovenLezers bedankt! Johan Cruijff kreeg Balon d'or inderdaad in bowling van Peter...

Lezers bedankt! Johan Cruijff kreeg Balon d’or inderdaad in bowling van Peter Post

AMSTELVEEN – Het was gisteren precies vijftig jaar geleden dat Johan Cruijff zijn eerste Balon d’or ontving. Dat gebeurde in Amstelveen. Alleen konden we zo snel niet achterhalen waar precies. Dankzij onze lezers hebben we het antwoord dat ons vermoeden bevestigde. Het betrof inderdaad de bowling van Peter Post.

Lees ook: Vandaag 50 jaar geleden: Johan Cruijff krijgt Gouden Bal in Amstelveen

Victor van Honk vond in het Ajax-archief het verlossende antwoord. We citeren uit het Clubnieuws van de Amsterdamse club:

Donderdagmiddag 13 april jl. vond in het Bowling-Centre van Peter Post aan de Bovenkerkerweg in Amstelveen de officiële huldiging plaats van Johan Cruijff in verband met zijn verkiezing tot Europees voetballer van het jaar 1971. 
Het organiserende blad ,,France Football", vertegenwoordigd door de heer Max Urbini, overhandigde Johan de onderscheiding, zijnde de Gouden Bal. 
Velen uit de sportwereld gaven van hun belangstelling blijkk, zoals u ook uit de door de TROS aan deze gebeurtenis verzorgde tv-uitzending 's avonds hebt kunnen concluderen.
Zij nog opgemerkt dat door verblijf in het buitenland voorzitter Jaap van Praag niet aanwezig kon zijn; hij zond Johan een telegram*. André Kraan nam namens het bestuur de honneurs waar. In deze functie overhandigde hij de man, waar deze middag alles om draaide, een filmcamera... waarvan deze gaarne gebruik zal make om vooral zijn kinderen te filmen. Dat is leuk werk, Johan, we weten het uit ervaring.

De bowling van wielrenner en ploegleider Peter Post, die hij samen met twee compagnons runde, was een omgebouwde manege aan de Bovenkerkerweg. Op 1 maart 1971 werd het pand geopend. Post heeft slechts korte tijd van het gebouw kunnen genieten. Op 29 april 1973 woedde er een verwoestende brand in zijn bowlingcentrum. De schade bedroeg 3 miljoen gulden. Tegenwoordig staat op de plek de bekende bowling De Kegel van de familie Netjes.

*=een soort van appje uit het jaar kruik.

Foto Peter Post: Hans Peters, Anefo. CCO, Nationaal Archief

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS