HomeDossier: De EnergietransitieLars ontwikkelt megabatterij: 'Vermogen om Ouderkerk week van energie te voorzien'

Lars ontwikkelt megabatterij: ‘Vermogen om Ouderkerk week van energie te voorzien’

We wekken wereldwijd steeds meer groene energie op, maar omdat het zelfs in Nederland niet altijd waait en de zon (lang) niet altijd schijnt, is het zaak die energie op te slaan. Daarvoor ontwikkelde Lars Rupert uit Ouderkerk aan de Amstel ‘de grootste batterij van Nederland’. “Die staat hier achter ons.”

‘Hier’ is in dit geval Lelystad, waar tussen de windmolens een container staat die van binnen verdacht veel op mini-datacenters lijkt. “Dit zitten vol met batterijcellen”, legt Lars uit. “Op het moment dat er te veel wind is, slaan we het op in de batterijen, en op het moment dat er te weinig is, voeden we vanuit de batterijen het Nederlandse net met energie.”

Tekst gaat verder na de foto

Snapshot Video 227197 (01:44)

De energiesector is relatief nieuw voor Lars. Lange tijd werkte hij als fiscalist op de Zuidas, waar hij voor vermogende klanten naar fiscaal aantrekkelijke constructies zocht. Toen er op een dag – na een geslaagde deal – een geluidswagen voorbijkwam van waaruit geklaagd werd dat ‘hier alle bankiers zitten die omhoog worden gehouden door de belastingbetaler’, krabde Lars zich achter zijn oren. Hij verlegde zijn koers, en besloot voortaan op zoek te gaan naar energieparadijzen in plaats van belastingparadijzen. Voorlopig resultaat is zijn bedrijf Giga Storage.

Energie helft windpark in één batterij

“De grootste batterij is 12 MW”, vertelt Lars. “Maar dat zegt heel weinig, want wat is 12MW? Deze batterij heeft het vermogen waarmee je Ouderkerk [aan de Amstel] een week van energie kan voorzien.” 

En zelfs de 12MW-batterij – liefkozend Rhino genoemd – is wat Giga Storage betreft niet groot genoeg. “Direct naast deze batterij wordt een andere gebouwd, en die wordt zes keer zo groot als deze batterij”, vertelt hij over de Buffalo, waarvoor onlangs de eerste paal werd geslagen

Niet de eerste 12MW-batterij

Overigens is Lars niet de eerste die een 12MW-batterij ontwikkelt. Eerder deed het bedrijf Alfen hetzelfde voor Vattenfall. In die batterij wordt energie opgeslagen die wordt opgewekt in energiepark Haringvliet Zuid in Zuid-Holland. Die batterij werd twee jaar geleden geïnstalleerd en in gebruik genomen. 

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS