HomePolitiekBlunders en technische problemen: raad ploetert laatste vergadering door

Blunders en technische problemen: raad ploetert laatste vergadering door

AMSTELVEEN – De laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsververkiezingen, verliep woensdagavond niet geheel vlekkeloos. Burgers die de vergadering via de livestream vanuit huis wilde volgen, liepen aan tegen camera’s die niet werkten, geluidsproblemen en raadsleden die niet met de knopjes om wisten te gaan.

Je zou denken dat de Amstelveense gemeenteraad haar digitale zaakjes na twee jaar corona wel op orde zou hebben, maar dat bleek toch anders te liggen. Burgemeester Tjapko Poppens, die de vergadering leidde, moest zich meerdere malen gegeneerd verontschuldigen. Het werd voor Poppens sowieso een ongemakkelijke avond, want de problemen zorgde ervoor dat alleen hij de hele avond in beeld was.

Verkeerde knopje

Ook bij de stemmingen ging het mis. Raadsleden mochten weer fysiek plaatsnemen in de raadszaal, maar stemmen ging wel digitaal. Dit kon door op het knopje ‘voor’ of ’tegen’ te drukken. Dit lijkt een simpel systeem, maar toch ging het mis.

Lees ook: Burgerbelangen wil geen ‘steenpuist’ aan de Ouderkerkerlaan.

Raadslid Jacqueline Höcker gaf eerder aan tegen de ‘startnotitie Ouderkerkerlaan 150’ te willen stemmen, maar na de stemming bleek toch dat haar partij, Lijst Höcker, voor had gestemd. Höcker probeerde haar stem nog te veranderen, maar Poppens was snoeihard. “Ik heb dit duidelijk uitgelegd aan het begin. De stemming is dus geldig”, beet hij het raadslid geïrriteerd toe.

Nieuwe apparatuur

De stem van Höcker had overigens niet het verschil kunnen maken. De tien stemmen van de VVD, zes stemmen van D66 en drie stemmen van de PvdA, zorgde al voor een meerderheid. In totaal. De 130 middeldure appartementen aan de Ouderkerkerlaan mogen dus worden gebouwd.

De stemming waarbij raadslid Höcker op het verkeerde knopje drukte

Burgemeester Poppens beloofde tijdens de vergadering wel verbetering. Gemeente Amstelveen heeft geld vrijgemaakt om nieuwe apparatuur te kopen. Dit was de laatste vergadering met deze raad. Op 16 maart gaan Amstelveners naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.

Celine Sulsters
Celine Sulstershttp://aanamstelveen.nl
Ik ben Celine (25), een van de oprichtsters van AAN! Amstelveen, bestuurslid en op dit moment journalist bij NH Nieuws. Zelf ben ik dol op het maken van verhalen en ik vind het leuk om met de creatieve club achter AAN! en NH te bedenken hoe wij het nieuws op verschillende manieren kunnen brengen. Mijn studie journalistiek aan de Vu heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik heb tot mijn 23e in Amstelveen gewoond, dus ik ken het gebied goed. Ik heb er vertrouwen in dat AAN! de komende jaren steeds meer gaat groeien. Help ons vooral om jou te vertellen wat je wil horen en waar je je druk over maakt!

AANRADERS