HomeCultuurKunstenaar Hans Breuker eert Cruijff op 75ste geboortedag: 'Allebei een financieel conflict...

Kunstenaar Hans Breuker eert Cruijff op 75ste geboortedag: ‘Allebei een financieel conflict met Ajax’

AMSTELVEEN – ,,We zijn allebei straatschoffies.” De Amstelveense kunstenaar Hans Breuker praat alsof Johan Cruijff nog gewoon leeft. En als ‘de verlosser’ inderdaad nog onder ons was geweest, dan had hij vandaag zijn 75ste verjaardag gevierd. Breuker eert Cruijff op zijn verjaardag met zeven kunstwerken. Twee keer zeven is immers veertien. Maar da’s logisch.

“‘Cruijff is koppig en eigenwijs. Dat wordt mij ook weleens verweten. Daarnaast volgt hij zijn eigen route. Dat doe ik ook. Cruijff is een inspirator,” vertelt Breuker die eerst succesvol zakenman was om daarna het roer compleet om te gooien. “Ik vond de zakenwereld niet meer leuk dus besloot kunstenaar te worden. Daar kan ik nu van leven.”

Breuker ziet nog meer overeenkomsten met Cruijff. “Ja, een financieel conflict met Ajax. Een aantal van mijn best verkopende Ajax-werken mag ik namelijk niet meer verkopen van de club. Maar ze willen ook niet samenwerken. Ik noem dat creatieve moord.”

‘Ik heb net als Cruijff een overstap naar de aartsrivaal uit Rotterdam gemaakt’

Hans Breuker, kunstenaar

Op de vraag van AAN! of de kunstenaar niet gewoon probeert te profiteren van de populariteit van Ajax, reageert Breuker gedecideerd: “Ajax is niet van Ajax, al denken ze dat wel. De club bestaat bij de gratie van de fans. Puur en alleen omdat mensen zoals jij en ik de club in het hart hebben gesloten, bestaat Ajax.”

Overstap naar Feyenoord

Lachend: “Daarom heb ik net als Cruijff een overstap naar de aartsrivaal uit Rotterdam gemaakt. In mijn webshop is sinds kort namelijk ook een Feyenoord-collectie bewonderen.”

Toch wil Breuker vandaag vooral stilstaan bij de 75ste geboortedag van Cruijff. De Amstelvener heeft drie kunstwerken van Cruijff in een Oranje-shirt gemaakt. Daarnaast zijn er ook vier werken van Cruijff in actie bij een club. Twee van Ajax, eentje van Barcelona en nog eentje in het shirt van een club die de Gouden Gids als shirtsponsor had.

Het werk van Breuker is te bewonderen op zijn website. Op afspraak opent hij ook graag de deur van zijn galerie om zijn kunst in het echt te aanschouwen.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS