HomeCultuurKunst en Cultuur moeten ook buiten Amsterdam met elkaar verbinden

Kunst en Cultuur moeten ook buiten Amsterdam met elkaar verbinden

AMSTELVEEN – Verbinden. Dat is het toverwoord veel ambtenaren en politici te pas en te onpas gebruiken. Zonder verbinding lijkt overleven in de huidige tijd schier onmogelijk. Zeker als je een gesubsidieerde organisatie bent. En helemaal als die organisatie actief is op het gebied van kunst en cultuur.

Verbinding zoekt men op het ogenblik in alle lagen van de bevolking. Gemakkelijk gaat dat niet altijd. Verbinden betekent ook consessies doen. Ondanks dat de Nederlander een geboren polderaar is, is consessies doen op het gebied van passie echter veel lastiger. En kunst is passie.

Toch trekken de gemeenten in Amstelland en Meerlanden de stoute schoenen aan. Bestuurders en afgevaardigden uit de culturele sector van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn kwamen deze week samen om elkaar eens beter te leren kennen. Op een prettige locatie: het Bostheater.

Kansen

Nu de Metropoolregio Amsterdam (MRA) de zes gemeenten meer vrijheid heeft gegeven om de eigen culturele agenda te bepalen en zelf onderlinge samenwerkingen te zoeken, ziet het Amstelveense college kansen. En daar sluiten de collega’s uit de regio zich graag bij aan. Niet alleen omdat verbinden moet. Ook omdat je onder rook van cultuurepicentrum Amsterdam als individu snel ondersneeuwt.

“De verschillende gemeenten hebben wat betreft kunst en cultuur veel te bieden en daarmee kunnen we elkaar versterken”, zegt wethouder Herbert Raat die sinds hij de portefeuille kunst en cultuur onder zijn hoede heeft bijna als een olifant door de doorgaans rustige Amstelveense cultuurkast aan het denderen is.

Landschap als podium

Raat: “Wij zien kansen in het gebruiken van elkaars locaties, door het landschap als podium in te zetten en door ideeën uit te wisselen op het gebied van bijvoorbeeld cultuureducatie. Door samen op te trekken kunnen we dit ook beter onder de aandacht brengen bij het publiek. Om de samenwerking op gang te brengen, nodigen wij alle cultuurwethouders uit om hiervoor samen van gedachten te wisselen.”

Burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel ondersteunt dit idee van harte. “Als individuele gemeenten hebben we allemaal eigen stenen om bij te dragen. Kunst en cultuur is een verbinder pur sang. Juist vanuit creativiteit van kunstenaars slaan we immers vaak de brug naar het bespreekbaar maken van wat leeft in onze samenleving.”

Samenwerken

Raat dringt binnen Amstelveen al enige tijd aan op samenwerking tussen de Amstelveense cultuurinstellingen. Dat leidt al tot succes en mooie samenwerkingen. Onlangs werd in een samenwerking tussen Cobramuseum en P60 nog een fraaie productie gemaakt waarbij Frida Kahlo het onderwerp was.

Als het aan de gemeenten in Amstelland ligt, gaan de mogelijkheden om te verbinden snel worden verkend. Tenminste, dat was de stemming bij de afsluitende borrel van de verbindende bijeenkomst. Een gezamenlijk glaasje wijn verbindt immers nog het snelste.

Foto:  De performance ‘Jellyfish Tree’ van Victorine Pasman die tijdens de bijeenkomst in het Bostheater werd opgevoerd.

Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan is de redactionele AANvoerder van onze club. Al vanaf 1996 is hij Amstelveens journalist. Wilhelmis werkte onder meer voor het Amstelveens Nieuwsblad, Ajax Life en RTVA. Bij AAN! hoopt hij weer veel (jonge) mensen te begeleiden tijdens hun eerste verkenningen binnen de journalistiek. Zo af en toe schrijft-ie ook nog een stukkie of draait-ie plaatjes onder zijn pseudoniem DJ Appelmoes.

AANRADERS