Home112Kraakgolf in Amstelveense wijk Elsrijk: in twee weken tien BMW's 'compleet gestript'

Kraakgolf in Amstelveense wijk Elsrijk: in twee weken tien BMW’s ‘compleet gestript’

BMW-eigenaren in de Amstelveense wijk Elsrijk krijgen van de politie het advies hun dure bolides goed in de gaten te houden. In totaal zijn er in de afgelopen twee weken tien BMW’s ‘volledig gestript’, meldt de politie. De dieven hebben het hebben voorzien op de dashboards met daarin vaak dure apparatuur als een navigatiesysteem en een airbag.

De krakers slaan ’s nachts hun slag. Op Twitter noemt de politie de straten waar de krakers hebben toegeslagen. “Eigenlijk zijn alle kraken in Elsrijk gedaan”, schrijft de politie bij een lijst met daarin onder meer de Groen van Prinstererlaan, de Morgenstond, de Jan Benninghstraat en de Charlotte Montpensierlaan. 

Lees verder onder de kaart.

De meeste inbraken vinden ‘s nachts plaats, soms meerdere kraken per nacht, schrijft de politie op Facebook. Dankzij eerdere onderzoeken weet de politie dat dit soort diefstallen vaak in opdracht worden uitgevoerd. 

De politie Amstelveen roept BMW-eigenaren op om de komende tijd extra waakzaam te zijn. Ze doen er in ieder geval verstandig aan hun auto te parkeren op een plek waar hij vanuit huis goed zichtbaar is. Ook is het verstandig om je alarm in te schakelen, zeker als je geen zin hebt om de hele nacht op te blijven om over je auto te waken. 

Gedupeerde BMW-eigenaren krijgen het advies aangifte te doen: “Alleen door het ontvangen en registreren van de aangiftes hebben wij goed zicht op deze problematiek”, aldus de politie Amstelveen. In de hoop krakers op heterdaad te betrappen, zal de politie de komende tijd vaker surveilleren, niet alleen in Elsrijk, maar ook in het naastgelegen Patrimonium.

Ronde door wijk

Het is te hopen dat de gedupeerde BMW-eigenaren goed verzekerd zijn, want een nieuw dashboard kan zo maar 20.000 euro kosten. AAN! en NH Nieuws hebben bij meerdere adressen in de hierboven genoemde straten aangebeld, maar geen gedupeerden gevonden.  

Ook opvallend weinig buren blijken op de hoogte van de autokraak in hun straat, zoals in de Charlotte Montpensierlaan en Bors van Waverenstraat. In de Jan van Goyenstraat zijn bewoners wél goed op de hoogte, omdat het nieuws daar is verspreid in de buurtapp. Een bewoner liet NH Nieuws weten dat niet alleen BMW’s het moeten ontgelden, maar dat er onlangs ook een Volvo is opengebroken en het dashboard is meegenomen. 

“Zorg dat de software van je auto up to date is”

André Bouwman

Autokraken zijn ook landelijk een groeiend probleem. Het aantal autokraken waarbij de auto wordt opengebroken voor auto-onderdelen of andere waardevolle spullen (bijv. elektronica, sieraden) lag in de eerste helft van dit jaar met 17.161 ruim een derde hoger dan een jaar eerder.

Keyless entry

Adviseur André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit kent de huidige inbraakgolf in Amstelveen. “Een tijd geleden was er zo’n inbraakgolf in een wijk in Rotterdam.”  

Bouwman vertelt dat gestolen auto’s tegenwoordig vaak keyless entry-exemplaren zijn, waarbij je geen klassieke sleutel, maar een chipkaart als sleutel nodig hebt om je auto te ontgrendelen. Vooral auto’s met dat systeem van voor 2017 zijn diefstalgevoelig. “Bij modernere auto’s stopt de sleutel met het uitzenden van het signaal als ‘ie een tijdje stilligt.” 

Wie gebruikmaakt van een systeem, krijgt het advies om de sleutel in een omhulsel van metaal (zoals een aluminium blik) op te bergen, omdat daarmee wordt voorkomen dat het signaal van buiten de woning kan worden opgepikt.

Tot slot heeft Bouwman nog een belangrijke tip. “Zorg dat de software van je alarmsysteem up to date is. Dat kun je checken op kiwa.com. Als de certificaten zijn verlopen, keert de verzekeraar misschien niet uit. Ik heb tragische gevallen gezien.”  

Eveliene Quaijtaal
Eveliene Quaijtaal
Eveliene is 20 jaar en komt oorspronkelijk uit Breda. Sinds 2020 woont ze echter in de regio Groot Amsterdam en volgt de studie Media & Journalistiek aan de Vrije Universiteit.

AANRADERS