Home112KNVB start onderzoek naar 'antisemitisch' geweld tijdens zaalvoetbalwedstrijd

KNVB start onderzoek naar ‘antisemitisch’ geweld tijdens zaalvoetbalwedstrijd

De aanklager amateurvoetbal van de KNVB start een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van dinsdagavond in de Emergohal in Amstelveen. Daar raakte een speler van de Joodse zaalvoetclub Maccabi gewond bij een aanval door een speler van de Amsterdamse tegenstander Atletico.

Dat bevestigt een woordvoerder van de voetbalbond telefonisch aan mediapartner NH Nieuws, naar aanleiding van berichtgeving bij AAN!. 

“De aanklager werkt onafhankelijk en kan naar aanleiding van een melding, maar ook naar aanleiding van berichten in de media een onderzoek starten”, vertelt hij. Dat laatste is nu het geval. Hoewel het om een wedstrijd in een officiële competitie ging, was er geen scheidsrechter aanwezig en is het incident dus niet officieel bij de KNVB gemeld. 

“De lezingen over wat er is gebeurd, lopen heel erg uiteen”

Woordvoerder KNVB

Om een eerste beeld te krijgen van de gebeurtenissen, heeft de bond eerder vandaag met beide clubs gebeld. “Maar de lezingen over wat er is gebeurd, lopen heel erg uiteen”, aldus de woordvoerder.

Te fysiek spel

Volgens het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israel) zouden spelers van Atletico tegen de regels in zeer fysiek hebben gespeeld, waarop de Maccabi-spelers weigerden verder te spelen.

Daarop zouden de Atletico-spelers en een ‘meegereisde hooligan’ gezamenlijk enkele Maccabi-spelers hebben belaagd. Ook zouden ze antisemitische teksten hebben geroepen en de Hitlergroet hebben uitgebracht.

Aanhouding

Nadat medewerkers van de sporthal de politie hadden gealarmeerd, hielden toegesnelde agenten één speler van Atletico aan, bevestigde de politie eerder vandaag aan partner AAN! Amstelveen. Hij zit nog vast. Een van de aangevallen zaalvoetballers moest zich in het ziekenhuis aan verwondingen laten behandelen.

De KNVB-woordvoerder benadrukt dat geweld, maar vooral antisemitische uitlatingen en uitingen als de Hitlergroet, ontoelaatbaar zijn en bestraft moeten worden. “Daarom zijn we het onderzoek gestart.”

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS