HomeColumnKneiter-Amstelveens college

Kneiter-Amstelveens college

Een kneiterlinks Amstelveens college? Wethouder Herbert Raat (VVD) waarschuwde er onlangs voor in zijn blog. Maar de kans dat Amstelveen na deze gemeenteraadsverkiezingen een kneiterlinks college krijgt is net zo groot als de kans dat Feyenoord dit jaar kampioen wordt. Nihil dus.

Uit vele peilingen blijkt dat lokale partijen stevig gaan scoren. En sinds enige tijd hebben we er daar genoeg van in Amstelveen. Het is dan ook volstrekt logisch dat Amstelveen afstevent op een kneiter-Amstelveens college.

VVD en D66 staan namelijk in de startblokken om een geschikte partner uit te zoeken. Dat deze twee verder willen is duidelijk.

De VVD heeft in Amstelveen een hondstrouwe aanhang en het moet gek lopen als zij in de vroege ochtend van 17 maart niet weer worden uitgeroepen tot Amstelveense grootste.

D66 staat landelijk weliswaar bekend als links van het midden maar wordt in Amstelveen al heel wat jaren VVD Light genoemd. Floor Gordon heeft haar wethouderschap tot tevredenheid van de grote broer goed ingevuld en kan bij collegedeelname op een tweede termijn rekenen.

VVD en D66 moeten wel erg goed scoren om samen een meerderheid krijgen dus kan er alvast worden voorgesorteerd op een partij die mag gaan meedoen. En daar worden deze Amstelveense verkiezingen interessant.

De huidige derde partij van Amstelveen GroenLinks wil dolgraag bestuursverantwoordelijkheid. De enige mogelijkheid waarmee dat zou kunnen gaan lukken is als de partij van de jonge lijsttrekker Lennart de Looze zich transformeert naar GroenMaarVeelMinderLinks. Want groen is zelfs de VVD in Amstelveen. Maar links niet.

GroenLinks zal dus naar alle waarschijnlijkheid afvallen als collegekandidaat. En als de voorspellingen kloppen worden landelijke partijen als CDA, ChristenUnie, 50PLUS en PvdA te klein om interessant te zijn voor een nieuw Amstelveens college.

Dan de SP. Zolang de VVD in het college mogen de socialisten vanaf de zijlijn nee schudden en boe roepen. Meer niet.

Dus blijven Burgerbelangen Amstelveen, Actief voor Amstelveen en Goed voor Amstelveen over. De drie partijen verschillen niet eens zoveel van elkaar. Op papier dan. BbA heeft college-ervaring maar zal toch echt met de juiste wethouder-kandidaat moeten aankomen. Dat geldt overigens ook voor AVA en Goed voor Amstelveen. Het zal niet de eerste keer zijn dat het op de wethouderskandidaat gaat stranden.

Missen we nog een partij? Ja, BVNL. De rechtse nieuwkomer die door de VVD niet bij voorbaat wordt uitgesloten. Het lijkt alleen niet vanzelfsprekend dat D66 zonder horten of stoten akkoord gaat met twitterkoning Hans van Tellingen in het college. Niet omdat het Van Tellingen is, maar omdat het de partij van Van Haga is. De D66-achterban zal samenwerking met BVNL niet toejuichen.

Een college van VVD en D66 aangevuld met een of twee Amstelveense partijen lijkt daarom voor de hand te liggen. Of er moet morgen een politieke aardverschuiving plaatsvinden. Maar dat is niet des Amstelveens. Nee, onze inwoners zijn redelijk consistent en verwachten ook een eenzelfde beleid met aandacht voor (betaalbaar) wonen en hondenpoep. En daar mogen we dan de komende vier jaar te pas en te onpas over zeuren. Dat is pas Amstelveens. Kneiter-Amstelveens zelfs.

Lees ook: Gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen 2022: op welke partij moet ik stemmen als jongere? (ook voor ouderen)

Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan Wilhelmis
Ernst-Jan is de redactionele AANvoerder van onze club. Al vanaf 1996 is hij Amstelveens journalist. Wilhelmis werkte onder meer voor het Amstelveens Nieuwsblad, Ajax Life en RTVA. Bij AAN! hoopt hij weer veel (jonge) mensen te begeleiden tijdens hun eerste verkenningen binnen de journalistiek. Zo af en toe schrijft-ie ook nog een stukkie of draait-ie plaatjes onder zijn pseudoniem DJ Appelmoes.

AANRADERS