HomeAalsmeerKamer voelt Schipholbaas aan de tand: kan Benschop een zorgeloze zomer garanderen?

Kamer voelt Schipholbaas aan de tand: kan Benschop een zorgeloze zomer garanderen?

Directeur Dick Benschop van Schiphol moet vanavond naar de Tweede Kamer om zich te verantwoorden voor de aanhoudende chaos op de luchthaven. Tot nu toe lukt het Benschop niet om de topdrukte op Schiphol het hoofd te bieden. Intussen lopen de onderhandelingen met de vakbonden door en moet er uiterlijke morgen een akkoord liggen, anders volgen er stakingen. Wat betekent dat voor reizigers, het personeel en de positie van Benschop zelf?

Actievoerend Schipholpersoneel met een kartonnen Dick Benschop

Schiphol zit inmiddels in week zes van vrijwel onophoudelijke chaos, lange wachtrijen en topdrukte. De baas van Schiphol, Dick Benschop, hoopt het tij nog voor de zomer te kunnen keren door vanaf morgen met een actieplan te gaan werken: een lijst met noodgrepen die het grote personeelstekort moet helpen oplossen en de doorstroming in de rijen moet verbeteren.

Met alleen een actieplan is Benschop er nog lang niet. Voor morgen moet hij de vakbonden tegemoet zijn gekomen, anders leggen de medewerkers Schiphol binnenkort plat. Bovendien moet hij vanavond naar Den Haag om geknipt en geschoren te worden door een boze Tweede Kamer.

Wat wil de Tweede Kamer van Benschop weten?

Benschop moet de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat gaan uitleggen hoe het zo mis kon gaan op Schiphol. Al jaren wordt er gewaarschuwd voor een tekort aan personeel, slechte arbeidsvoorwaarden en een angstcultuur die het werken op Schiphol er niet leuker op maken.

De Tweede Kamer wil van hem weten hoe hij op korte termijn een einde denkt te gaan maken aan de lange wachtrijen. FNV-campagneleider Joost van Doesburg is bij de hoorzitting en dus zal er ook gevraagd worden of de bonden en Schiphol tot een akkoord zijn gekomen.

Wat eisen de bonden?

In het actieplan staat dat Schiphol een aantrekkelijke werkplek moet worden en dat er personeel bij moet. De vakbonden willen dat onder andere de beveiligingsbedrijven hun medewerkers minimaal 14 euro uur betalen, eisen tot en met de zomer een toeslag van 200 euro bruto per week en gratis parkeren.

Het artikel gaat verder onder de tweet.

Zijn dan alle problemen dan voor de zomer opgelost?

Hoogstwaarschijnlijk niet. Met betere arbeidsvoorwaarden kan je niet een blik beveiligers openen. Die moet alsnog moeten worden geworven, doorgelicht door de AIVD en opgeleid. Een nieuwe cao kan wel betekenen dat het huidige personeel zich minder snel ziek meldt of ontslag neemt. Benschop heeft wel een einde aan de ‘ellenlange’ rijen beloofd. Zaterdag 11 juni organiseert Schiphol weer een banenmarkt.

Kan de Tweede Kamer Benschop vanavond wegsturen?

Hoewel Schiphol voor een groot deel in handen is van de Nederlandse overheid, gaan zowel de Tweede Kamer als de minister van Infrastructuur en Waterstaat niet over het personeelsbeleid. Alleen de Raad van Commissarissen van Schiphol of Benschop zelf kunnen een einde maken aan zijn contract. Toch zal Wybren van Haga, van de Groep Van Haga een poging doen om Benschop de laan uit te sturen. Het contract van Benschop is overigens begin deze maand voor nog eens vier jaar verlengd.

Is de hoorzitting met Benschop, Van Doesburg en de Tweede Kamer live te volgen?

Ja. Het gesprek is openbaar en ook live te volgen op nhnieuws.nl. Het begint om 18.00 uur.

Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS