HomeAalsmeerJongeren met down krijgen kans om te stralen: 'Dit weekend allemaal sterren'

Jongeren met down krijgen kans om te stralen: ‘Dit weekend allemaal sterren’

Voor één dag echt stralen. Dat mensen met het downsyndroom veel meer kunnen dan de meesten denken, werd gisteren maar weer eens uitgebreid bewezen in de Aalsmeerse Ophelialaan. Zestig jongeren met down mochten dit weekend in de winkelstraat een dag lang kennismaken met de meest uiteenlopende baantjes. Zelf waren ze apetrots. 

Snapshot Video 231192 (01:48)

“Ik mag de hele dag werken!”, vertelt de twaalfjarige Noortje Loerakker enthousiast tegen NH Nieuws. “Ze kijkt hier het hele jaar naar uit”, glimlacht stiefmoeder Hielke Visser, die trots toekijkt hoe Noortje klant na klant helpt tijdens haar ‘baantje’ bij de drogist.

Tekst gaat verder onder video. 

Het meisje vindt het allemaal prachtig en wordt het liefst meteen aangenomen, maar ze moet nog een paar jaar wachten. Haar ‘collega’ Max is er juist achter gekomen dat dit niet helemaal zijn ding is. “Hij vindt andere dingen toch leuker”, zegt de winkelmedewerkster die hem vandaag begeleidt. 

Ontdekken waar je goed in bent

Het is allemaal prima, want tijdens Downtown Ophelia draait het er juist om dat jongeren met down ontdekken waar ze goed in zijn. Het begon allemaal met de achttienjarige Caily Boots, die zo graag een keer model wilde zijn. “Haar moeder vroeg of ze mee mocht lopen in de modeshow in mijn winkel”, vertelt initiatiefnemer van Downtown Ophelia Ingrid Kranenburg. 

Maar heel weinig mensen met het syndroom hebben een baantje, maar daar wil de organisatie van Downtown Ophelia verandering inbrengen. Door het evenement is er nu een sociale werkplaats in de straat. Winkeliers aan de Ophelialaan kunnen jongeren met een beperking inschakelen voor klusjes. 

Als ze ziet hoe goed Caily dit doet, besluit ze samen met mede-initiatiefnemer Ilse Zethof een evenement op te starten. Ilse heeft zelf een zoon met het syndroom van down. “Ik vind het allerbelangrijkste dat ze niet worden weggestopt”, vertelt Ingrid. “Ze horen in de maatschappij en je moet er voor open staan om met ze te werken”, benadrukt de Aalsmeerse. 

Modeshow als spektakelstuk

Downtown Ophelia is inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar mensen vanuit het hele land op afkomen, met als spektakelstuk de modeshow aan het eind. Voordat Caily daar de show mag stelen, moet ze eerst aan de slag bij een lokale kledingwinkel.

“Niet alles lukt even goed, maar ze doet zeker haar best”

Opa Ger

Opa Ger komt ’s middags een kijkje nemen. “Ze doet het hartstikke goed”, vertelt hij trots. “Niet alles lukt even goed, maar ze doet zeker haar best.” En als Caily de moeilijke clipjes van een hanger niet openkrijgt, helpt opa graag een handje mee. 

Tekst gaat verder onder afbeelding. 

Het bruidspaar geeft elkaar het jawoord

De modeshow kent dit jaar een wel hele bijzonder ‘grand finale’. Tortelduifjes Quinsy en Martijn mogen namelijk beleven hoe het is om te trouwen. De beeldschone bruid loopt gehuld in een prachtige bruidsjurk het podium op, waar ze ja zegt tegen haar grote liefde. En dan mag er natuurlijk worden gekust.

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS