Jongerencentrum is niet altijd
geschikte locatie voor no-bullshitgeneratie

De Keet aan de Orion.

Frank Berhout - Wethouder jeugd (D66)

AMSTELVEEN - Jongerencentra zijn volgens de gemeente niet de oplossing om de huidige jeugd te faciliteren. Dat er ruimte moet zijn voor jongeren om leuke dingen te doen is duidelijk, maar de gemeente ziet hierin vooral een rol weggelegd voor wijkcentra.

Onlangs verscheen er op het gemeentelijke particpatieplatform “Denk mee’ een initiatief voor het opzetten van een jeugdcentrum in Waardhuizen/Middenhoven. De lokale overheid heeft enkele jaren geleden echter een punt gezet achter de openstelling van jongerencentra en zet vooral in op ambulant jongerenwerk. In de tussentijd werd er wel gefaciliteerd door middel van JOP’s (Jongerenontmoetingsplek, vaak een opengezaagde zeecontainer).

,,We hebben in Amstelveen tien jaar geleden jongerencentra gehad, maar dat functioneerde ook niet goed,” reageert verantwoordelijk wethouder Frank Berkhout. ,,Het sprak uiteindelijk een beperkte groep aan. We zijn wel aan het kijken of we in de wijkcentra meer kunnen organiseren. Daarover zijn we in gesprek met welzijnorganisaties en jongerenwerk,” aldus Berkhout die benadrukt dat er wel behoefte bestaat om samen te komen.

Vermijd woord politiek

Jashin Baroud van de jongerenorganisatie Future Face beaamt dat een jongerencentrum niet de beste oplossing is: ,,Of het zou een heel groot gebouw moeten worden met verschillende ruimtes. Maak het dan divers en zorg dat meerdere jongeren kunnen meedoen. [...] Uiteindelijk ontkom er je niet aan om jongeren te faciliteren bij ontmoetingen. Er hangen heel veel jongeren op straat.”

Our Future Face is al enige tijd bezig om verbinding te maken tussen politiek en jongeren. Volgens Baroud bereik je jeugd beter als je het woord politiek vermijdt. ,,Zeg dat het om socializen gaat of netwerken. Dit is een no-bullshitgeneratie. Hoe jonger ze zijn, hoe meer transparant en direct je moet zijn.  Als ze het gevoel hebben dat je ze enthousiasmeert of wil bereiken met een dubbele agenda, dan haken ze af.”

Gen Z-generatie is heel flexibel

De huidige jongere generatie ziet ook dat er heel veel cohesie kan ontstaan door meer te sporten. Op het ogenblik is het moeilijk om hiervoor activiteiten in te zetten. Maar als de coronamaatregelen worden afgezwakt staan er al diverse initiatieven gepland voor sportieve ontmoetingen.

Ontmoetingen zijn voor de huidige Gen Z-generatie essentieel. ,,Die generatie is heel flexibel. Die bewegen heel snel en maken ook snel contact. Maar wat vandaag hip voor ze is, kan morgen weer anders zijn,” waarschuwt Baroud.

Generaties:

(Baby-)Boomers

  • Geboortejaar: 1945-1960

X of Nix

  • Geboortejaar: 1961-1980

Y of millennials

  • Geboortejaar: 1980-1995

Z of digital natives

  • Geboortejaar: 1995-2010

Wordt de jeugd gehoord?

Geschiedenis jongerencentra in Amstelveen

Zodiac (Foto: politie via Beeldbank Amstelveen)

Centerfold (screenshot YouTube)

Zodiac & Thijs

In de jaren zeventig waren het vooral Zodiac en Thijs die in Amstelveen de klok sloegen. De twee huisden uiteindelijk in een gebouw aan de Van Heuven Goedhartlaan. Gelegen naast de korfbalvelden van DEVD en vlakbij Theo Thijssen Mavo en Volksuniversiteit. Veel jongeren vonden de weg naar het mooie nieuwe pand. Eigenlijk was de ruimte een voorloper van P60: er traden grote bands op zoals Alquin, CCC inc. en Focus. De samenwerking met de gemeente was niet altijd optimaal. Zo werd het jongerencentrum een keer bezet na een geschil met toenmalig wethouder Ben Goudsmit.

UFOT

In de jaren tachtig werd het gebouw overgenomen door René Mok van UFOT (Uw Feest Onze Toekomst). Mok, ook raadslid voor de VVD destijds, maakte van het gebouw een echte discotheek waar onder meer Barry Pitch (Jan Logtenberg) van radiostation WAPS achter de draaitafels stond. Een van bekendste avonden in UFOT was het optreden van de pikante dancegroep Centerfold met onder anderen Laura Fygi. De dames hadden even daarvoor in de Playboy gestaan en dat resulteerde in veel spreekkoren uit het publiek. Na anderhalf liedje verdween het trio van het podium. Eind jaren tachtig maakt Mok van Ufot een landelijk succesvolle alleengaandenclub die later naar Pandora vertrok.

De Bajes

De Bajes was sinds 1970 gevestigd in het oude Amstelveense politiebureau aan de Ouderkerkerlaan. Vandaar ook de naam. Het centrum werd opgericht om het aantal hangjongeren terug te dringen. Later wist De Bajes zich als jongerencentrum te onderscheiden door ook sportactiviteiten aan te bieden. Voor een klein bedrag konden jonge Amstelveners hun lichaam in conditie houden in de kleine maar gezellige gym. In de benedenruimte werden regelmatig feesten gehouden en kon de jeugd tijdens de openingstijden lekker chillen. Aan het eind van de jaren ‘00 verdween De Bajes. Het pand is nu een restaurant met daarboven kantoren.

Beeldbank Amstelveen

Wethouder Herbert Raat bij een graffitivrije Bajes. (foto herbertraat.com)

De Bunker (foto: herbertraat.com)

De Bunker

De kleinste en volgens de bezoekers ook de leukste jongerensociëteit van Amstelveen. Van 1968 tot 2008 zwaaide in de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg de jeugd van voornamelijk de tegenovergelegen Pauluskerk de scepter. De Bunker stond in Amstelveen vooral bekend om het gemoedelijke karakter. Een feestje in het pand was al snel gezellig vanwege de beperkte afmetingen. Het pand moest in 2008 sluiten op last van de gemeente. De Bunker was niet meer veilig.


Sinds enkele jaren zijn er weer plannen om wat met de bunker te doen. Nadat er eerst ideeën voor een fotostudio voor de (voormalig) Amstelveense fotograaf Anko Stoffels waren, wil de gemeente nu een historisch educatieve functie aan het pand geven. Sommige omwonenden staan echter niet te springen rond plannen om de bunker weer een functie te geven. De oudere jongeren uit De Bunker vertrokken na de sluiting naar ‘t Open Hof en komen sinds enige tijd samen in De Buurtkamer in de wijk Keizer Karelpark.

De Keet (Galjoen)

De Keet in Waardhuizen/Middenhoven werd neergezet nadat de jeugd uit die wijken moeilijk leek te matchen met de vaste bezoekers van Ontmoetingscentrum De Meent. Het was de Amstelveense bouwmagnaat Dirk Netjes sr. die zorgde dat aan de Orion een bouwkeet voor de jeugd kwam te staan om daar te hangen.

Na een roerige tijd -het centrum vatte een keer vlam en de vaste bezoekers braken in om de voorraadkast te plunderen- werd een gebouw van de oude kruidopslag bij de Nesserlaan verbouwd tot jongerencentrum. Het centrum kreeg ook een nieuwe naam in verband met de oude besmeurde naam: Het Galjoen. Voor de jongeren die er kwamen bleef het echter De Keet.    

(Foto: Facebookpagina De Keet. W. Broeder.)

Downtown. (Foto: CDA Amstelveen)

Downtown

Bij de bouw van Downtown was geleerd van de eerder ontstane problemen met jongeren bij De Meent. Het jongerencentrum werd achter wijkcentrum Westend gevestigd zodat beide doelgroepen geen last van elkaar hadden.

Beide groepen kwamen echter wel samen als de befaamde midzomernacht bij Winkelcentrum Westwijk werd gehouden. Ook jongerengroepen uit omliggende gemeenten togen naar het Westwijkplein en dit liep tijdens een editie van het leuke evenement geweldig uit de klauwen met de nodige vechtpartijen.

In 2014 werd Downtown definitief gesloten. Het Amstelveense jongerenwerk verlegde de focus naar ambulant werken en het plaatsen van JOP’s (Jongerenontmoetingsplekken).

P60

Eind jaren negentig was er binnen de gemeente nog heilig geloof in jongerencentra. Bij de verbouwing van Plein’60 naar het Stadshart werd de jeugd echter vergeten. Oud-jongerenwerker Hugo van der Kooij heeft destijds ‘de blaren op zijn tong moeten lullen’ om toch een voorziening voor jongeren in de cultuurstrip te krijgen. De plannen van het jongerencentrum werden ingeruild voor een heus poppodium.

 

De werknaam voor het podium was Plein ‘60 maar omdat het internetdomein www.plein60.nl al was geclaimd werd dit P60. Het podium maakte een vliegende start en naast bekende Nederlandse bands zette ook succesvolle clubavonden als Heroes of Techno en het Hitfeest het poppodium op de landelijke en regionale kaart. Dit jaar bestaat P60 twintig jaar.  

P60 tijdens een Oud & Nieuw evenement begin jaren '00. (Foto: archief)

Wij zijn AAN!

AAN! is de nieuwe lokale digitale omroep van Amstelveen, opgericht door een groep jonge Amstelveners die het nieuws op een frisse eigentijdse manier willen brengen. NH Nieuws heeft al kenbaar gemaakt met de nieuwe omroep te willen samenwerken. AAN! heeft geen licentie om uit te zenden via de kabel. Vanwege de huidige ontwikkelingen binnen de digitale media denken de initiatiefnemers dat dit gemakkelijk is op te vangen door inzet van de digitale kanalen.

 

AAN! bevindt zich nog in de opstartfase. Via socials en deze tijdelijke website laten wij Amstelveen al voorzichtig zien wat ze in de toekomst van ons kunnen verwachten. In vaktaal noemen we dat een zogenoemde soft-launch. In de toekomst willen we een vast Amstelveens panel opzetten, podcasts maken en vooral samen met onze partner NH Nieuws en de Amstelvener een frisse nieuwsvoorziening opzetten die ertoe doet.  

Mail ons

We zijn voorlopig nog het gemakkelijkst bereikbaar via de mail. Heb je een tip, suggestie of denk je graag mee met ons?

Mail ons dan door hier te klikken. 

Productie van o.a.: Anthony van Sligtenhorst, Toon van der Burg en Jasper Leegwater (NH)

© 2021 AAN! Amstelveen & NH Nieuws