Home112Is Sersinio D. (20) medeverantwoordelijk voor ontploffing Poolse supermarkt Aalsmeer?

Is Sersinio D. (20) medeverantwoordelijk voor ontploffing Poolse supermarkt Aalsmeer?

Het was de eerste in een serie ontploffingen en branden bij Poolse supermarkten in Nederland: in de ochtend van 8 december ging een explosief af bij Biedronka Supermarket aan de Ophelialaan in Aalsmeer. Justitie houdt de 20-jarige Sersinio D. uit Almere medeverantwoordelijk voor deze aanslag op de supermarkt.

Brand in Poolse supermarkt Biedronka Aalsmeer

D. verschijnt vandaag voor de eerste keer voor de rechter in een tussentijdse zitting. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man ervan, samen met anderen, voor de ontploffing te hebben gezorgd. “Met gevaar voor gebouwen, goederen en mensenlevens”, laat het OM weten. 

Meerdere verdachten

Sersinio. D is de vierde verdachte die voor de rechter verschijnt in verband met ontploffingen of het plaatsen van explosieven bij Poolse supermarkten in onder meer Beverwijk (zie onderaan een overzicht van de gebeurtenissen).

Het OM houdt er rekening mee dat in ieder geval een aantal zaken met elkaar verband houden, maar zei in een eerdere zaak nog niet precies te weten hoe de verschillende mannen zich precies tot elkaar verhouden. Ook sprak het OM de verwachting uit de vijf verdachten in één of twee zaken te kunnen berechten.

In augustus verscheen Serginio S. (27) voor de rechter in een tussentijdse zitting. Hij zou een ‘coördinerende rol’ hebben gehad bij twee explosies in Beverwijk en één in het Noord-Brabantse Heeswijk-Dinther.

Ook twee andere verdachten uit Amsterdam, Hyron A. (20) en Antonio N. (26) kwamen al voor. A. zou explosieven geplaatst hebben in Beverwijk, Aalsmeer en Tilburg. Antonio N. zou twee keer chauffeur zijn geweest en claimt niets te weten van explosies bij de Poolse supermarkt.

NH Nieuws is bij de zitting. Later meer.

Explosies, branden en beschietingen

De eerste explosies waren in de nacht van 7 op 8 december aan de Ophelialaan in Aalsmeer én, amper een uur later, in het Noord-Brabantse Heeswijk-Dinther. Twee Poolse supermarkten werden verwoest. De bewoonster van het huis boven de supermarkt in Aalsmeer moest uit haar woning worden gered en raakte gewond.

Nog geen 24 uur later (9 december) ging in de vroege morgen een explosief af bij een nog te openen Poolse supermarkt in Beverwijk. De winkels in Aalsmeer en Beverwijk bleken van dezelfde eigenaar te zijn.

Drie dagen later (12 december) volgde er een tweede explosie in Beverwijk, nog zwaarder dan de eerste, waarna burgemeester Martijn Smit van ‘een ongekende aanval op de rechtsorde’ sprak.

Op 4 januari rond 02.30 uur ging er een explosief af bij een Poolse supermarkt aan het Paletplein in Tilburg. De winkel was helemaal vernield. Volgens de politie gebruikten de daders geïmproviseerde explosieven, vergelijkbaar met die waarmee ook een aantal plofkraken is gepleegd.

Op 14 en 15 maart is er geschoten op een Poolse supermarkt in Rotterdam. Omroep Brabant meldde dat er op 20 juni brand is gesticht bij een vestiging in Panningen. Uit hun onderzoek bleek dat er een connectie is met de eigenaar van de andere zaken.

Op 28 juni vond iemand een explosief bij de supermarkt in Beverhof. Dat ging niet af. De politie hield daarvoor een 19-jarige Amstelvener aan. Een paar dagen later (op 3 juli) was het weer raak: in een pand aan de Breestraat waar eerder een Poolse supermarkt zat werd een explosief gevonden, met een jerrycan en een draad. Het pand was wel weer van een andere eigenaar.

In de nacht van 22 op 23 augustus was rond 3.30 uur een harde knal te horen bij de supermarkt aan de Snijdershof in Lelystad. Door een explosie knalde de deur van het pand eruit.

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS