AMSTELVEEN – De elektrische deelscooter is bijna niet meer weg te denken uit het Amstelveense straatbeeld. Volgens wethouder Verkeer en vervoer Rob Ellermeijer zijn de duurzame deelscooters ‘een verrijking’, maar het vervoersmiddel zorgt ook voor ergernissen.
Klachten gaan vooral over het in de weg staan van de groene scooters. Iedereen die de juiste app op zijn telefoon heeft, kan er eentje pakken en weer terugzetten op een openbare plek. Amstelveners klagen op social media dat de scooters vaak midden op de stoep geparkeerd staan.

‘Rolstoel kan er niet langs’
Amstelvener Arie Blijleven ergert zich bijvoorbeeld aan de scooters. Zijn kleindochter Coco (9) heeft het Rettsyndroom en zit daardoor in een rolstoel. Op het Lelyplantsoen zag de man laatst negen deelscooters overal en nergens geparkeerd staan. “Mensen zijn zich er niet bewust van hoe vervelend dit kan zijn. De rolstoel van Coco kan niet van de stoepranden. Wanneer er dan zo’n scooter midden op de stoep staat, moet je terug en omlopen tot je een afdaling hebt in de stoeprand. Dat is gewoon heel vervelend,” vertelt Blijleven tegen AAN! Amstelveen.
Sinds de komst van aanbieders Felyx en Check zijn er in Amstelveen zo’n 1500 gebruikers die maandelijks op de deelscooters rijden.
Waarschuwingen en boetes
De gemeente laat in een reactie op de klachten weten ’toegankelijkheid belangrijk te vinden in Amstelveen’. “Wat betreft de deelscooters, hebben we goede afspraken gemaakt met de aanbieders van de scooters. Beide partijen stimuleren goed parkeergedrag en bestraffen verkeerd parkeergedrag.”
Felyx doet dit door een lager tarief te rekenen voor foutgeparkeerde scooters, zodat deze sneller weer worden gepakt. Ook kunnen er waarschuwingen en boetes worden uitgedeeld aan de gebruikers die hun scooters te vaak verkeerd parkeren. “We hebben busjes rondrijden die de scooters die verkeerd staan geparkeerd verplaatsen of eventueel weghalen. We streven ernaar om dit binnen maximaal vier uur te doen,” laat een woordvoerder weten.
Ook Check streeft dit na. Daarnaast zegt het bedrijf dat er binnenkort een nieuwe QR code komt op de scooters. Als er dan contact is via die QR code, kan de scooter op afstand van het slot worden gehaald. Zo kan deze door de melder zelf worden verplaatst. Het is de vraag of dit ook de oplossing gaat zijn voor immobiele ouderen die over de scooters struikelen.
‘Weinig klachten’
Gemeente Amstelveen zegt zelf weinig tot geen klachten binnen te krijgen over de deelscooters. Tijdens een recente evaluatie zijn daarom ‘geen nieuwe afspraken gemaakt’. De gemeente vindt het belangrijk om periodiek met de bedrijven om tafel te blijven gaan om te horen hoe het gaat.
Amstelveen is niet de enige gemeente waar ophef is. Ook in bijvoorbeeld Zwolle, Schiedam en Groningen klinkt kritiek op de deelscooters, die overal in de weg blijken te staan. Gemeente Den Haag heeft speciale parkeervakken gemaakt waar je de scooters in kunt parkeren.