HomeWijkenStadshartInwoners willen meer groen op ‘koud, kil en tochtig’ Stadsplein

Inwoners willen meer groen op ‘koud, kil en tochtig’ Stadsplein

AMSTELVEEN – De meeste mensen die je over het Stadsplein spreekt, vinden het plein helemaal niks. En dat is al zo sinds de opening in 1998, dus al zo’n 23 jaar lang. Voor AAN! aanleiding om eens te vragen aan de bewoners wat zij vinden dat er beter zou kunnen. 

35 mensen hebben gereageerd op een poll van AAN!, waarin hun mening werd gevraagd over het plein. Het meerendeel van de mensen, die we ondervraagd hebben, is het er volledig over eens: Het plein kan wel wat opleuking gebruiken. Zo zei iemand: “Het is een koud, kil en tochtig plein. Er is niets gezelligs aan.” Een ander vertelde: “Ik vind ‘t veel te groot en sfeerloos met al die tegels en hoge gebouwen”. ‘Sfeerloos’ was een woord dat door velen werd gebruikt om het plein te omschrijven.

Verplaatsbare plantenbakken

De horeca en de faciliteiten die aan het Stadsplein zijn gevestigd worden wel gewaardeerd. Daarnaast blijft de weekmarkt onverminderd populair. “Waarvoor ik elke week nog op het plein ben, is de markt”, zegt een bezoeker van het plein. De markt en het Stadsplein zouden volgens een van de bevraagden ook flexibeler met elkaar kunnen omgaan: “Ondanks de markt kan men meer werken met verplaatsbare plantenbakken. Die kan je vastzetten aan de ogen voor de marktkramen. Komt de markt, bakken weg, kramen erin. Zo kan je aardig wat groen op dat plein brengen.”

Meer groen was een punt van verbetering dat door veel mensen genoemd werd. Volgens stadsarchitect Ferdinand Vreugdenhil speelt onder andere groen inderdaad een grote rol in de sfeer van een plein. “Het plein moet prettig en intiem zijn. Daarbij is groen heel belangrijk. Maar ook de bestrating en de inrichting van het plein zelf, eventueel met zitjes. Dat maakt het vriendelijk en uitnodigend om daar te verblijven.”

‘De plint moet leven’

Ook de architectuur om het plein heen is bepalend voor de sfeer op het plein. Als het plein te groot is en de bebouwing laag, dan ‘loopt het plein weg’, zegt Vreugdenhil. Maar ook wat er op de begane grond zit van de bebouwing rondom het plein, is van belang. “De plint moet leven. Als er allemaal gesloten gevels zijn op de begane grond, dan is het een dood plein. Dus je wilt veel uitstraling op de begane grond zoals terrassen van horeca en voordeuren waar mensen in en uit gaan.”

“Het heeft meer sfeer dan de Albert Cuyp”

Frequente bezoeker van het Stadsplein

Toch vinden sommige mensen het een “lekker plein met een goede sfeer”. Een van de ondervraagden vertelde: “Ondanks de hoeveelheid gebruikers die het plein heeft, kunnen er altijd kinderen spelen. Er is ruimte om over het plein te fietsen, te lopen, een markt te houden en festivals te organiseren. Ik vind dat het stadsplein van Amstelveen een gezellige uitstraling heeft, sfeervol en stijlvol is. Het heeft meer sfeer dan de Albert Cuyp”

Overigens vond Vreugdenhil het zelf ook wel meevallen. “Ik was laatst bij het Cobra Museum. Mijn eerste indruk was niet dat het heel erg verwaarloosd of verdrietig was.” 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS