HomeAmstelvenersInternationale vrouwendag Amstelveen 2022

Internationale vrouwendag Amstelveen 2022

KEIZER KARELPARK – Internationale Vrouwendag 2022 ofwel International Women’s Day valt dit jaar op dinsdag 8 maart en wordt in Amstelveen in de week van zondag 6 tot en met vrijdag 11 maart 2022 gevierd. Ook wordt een aantal activiteiten in onze wijk gehouden.

Traditiegetrouw kiest de organisatie in Amstelveen voor een eigen campagnethema. Als thema lokaal is  #herstel#recovery gekozen.

Het kernteam van de vrouwendag bestaat uit Marlene Meester en Stieneke Kruijer, veteranen uit de Amstelveense vrouwenbeweging en Jacqueline Quarles van Ufford, een relatieve nieuwkomer in deze solidariteitsbeweging.

Thema

Herstel betekent voor het kernteam niet alleen omgaan met herstel, fysiek en mentaal, tijdens de coronapandemie. Voor Marlene Meester, voormalig deskundige infectiepreventie aan het VUmc, betekent herstel ook voorkomen van ziekten door in het leven van ‘nazorg naar voorzorg’ te bewegen.

Stieneke Kruijer benadrukt het eerherstel van vrouwen in de wetenschap, die vaak zijn onderbelicht in de geschiedenis.

Mensen betrekken bij natuurherstel en leren omgaan met ‘klimaatpijn’ staat bij Jacqueline Quarles centraal als aanjager van de community Duurzaam Amstelveen en Groenraadlid.Zij laat zich hierbij inspireren door The Work that Reconnects van Joanna Macy.

Programma

In de week van zondag 6 tot en met vrijdag 11 maart organiseren initiatiefnemers vanuit diverse locaties lezingen, sportactiviteiten en gelukswandelingen die in het teken staan van Internationale Vrouwendag en herstel. Deelnemende organisaties zijn het Cobramuseum, Stadsdorp Elsrijk, Buurtkamer KKP, MOC Participe, AmstelveenSport, Libris Venstra en de Stadshart Bibliotheek.

Over het programma leest u meer in de flyer, via deelnemende organisaties en op Facebook @VrouweninAmstelland onder de hastags #RecoverReconnect #HerstelDoeJeSamen #IWDAL22 #BreakingTheBias #IWD2022.

Zie hieronder de Uitgebreide omschrijvingen van de activiteiten

Zondag 6 maart 2022 van 16.00 tot 17:30 uur

Vrouwen en de exacte wetenschap

Uit de geschiedenis kennen we geniale mannen die bijzondere bijdragen leverden aan de exacte wetenschappen. Er zijn echter maar weinig klinkende namen van vrouwelijke fysici bekend. Waren die vrouwen er niet of worden ze niet vermeld in de geschiedenisboekjes? En als ze er niet waren, waarom dan niet?

Op zondag 6 maart vanaf 16.00 uur zal Stieneke Kruijer in de Buurtkamer KKP proberen antwoord te gegeven op deze vraag. Een mooi onderwerp om op Vrouwendag eens bij stil te staan. De bijeenkomst start om 16.00 uur. Na een inleidende presentatie is er volop gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan onder het genot van een drankje. De bijeenkomst eindigt rond 17.30 uur.

Aanmelden bij Stieneke Kruijer stk52@yahoo.com 

++++++++++++++++++++++++++++++

Programma dinsdag 8 maart 2022 van 10 – 15:45 uur

AmstelveenSport

Tijdens internationale vrouwendag op dinsdag 8 maart 2022 organiseert AmstelveenSport activiteiten voor vrouwen uit Amstelveen om te sporten en bewegen.

Powerwalk
De dag start met een powerwalk om De Poel. Een wandeling van ongeveer 45 minuten waarbij het tempo langzaam wordt opgevoerd zodat er lekker sportief gewandeld wordt en de conditie gewerkt wordt. Iedereen kan meedoen, je loopt op je eigen tempo.

Urban Gym
Na de powerwalk is er een korte pauze en gaan we door met Urban Gym op de fitnesstoestellen aan de Poel. Onder begeleiding van onze sportcoaches kan er 45 minuten gesport worden op de verschillende toestellen.

Museumgym in het Cobra museum
In de middag verzorgt AmstelveenSport in samenwerking met het Cobra museum een beweeg les tussen de kunst in het museum.

Tijden en locaties:
10:00 uur  Powerwalk, verzamelen bij de Urban Gym aan De Poel

11:00 uur  Urban Gym, verzamelen bij de Urban Gym aan De Poel
De Urban Gym is gelegen op het veld aan de parkeerplaats achter het gemeentehuis

14:30 uur  Beweegles in het Cobra Museum, Sandbergplein 1

Aanmelden en kosten
Aanmelden voor de Powerwalk en Urban Gym kan via www.amstelveensport.nl
Aanmelden voor de beweeggym in het Cobra Museum kan via www.cobra-museum.nl
Alle drie activiteiten zijn gratis.

Kom en beweeg mee
Kom dinsdag 8 maart lekker in beweging. Doe mee met alle drie de activiteiten of kies er eentje uit die het beste bij jou past. We zien je dan!
Voor vragen over deze activiteiten: Sven Kuits.kuit@amstelveensport.nl 088 – 85 85 104

+++++++++++++++++++++++++++

Dinsdag 8 maart 2022 van 12:30 – 14:15 uur

Geluksroute Keizer Karelpark; Geluk dichtbij

Geluk in je eigen leefomgeving zoeken, dat is wat het alledaagse leven aangenaam maakt. In Keizer Karelpark is door Participe medewerkers Jeannette en Marjo een geluksroute uitgestippeld (door iedereen te halen bij het MOC, Lindenlaan75).

Speciaal voor internationale vrouwendag doorloopt wijkcoach Caron Honold deze geluksroute met een aantal vrouwen uit de wijk, vanuit een feministisch perspectief.

Waar zijn de powervrouwen? Waar voel je je veilig? Waar kan je je ideeën met anderen delen? Wat doen de vrouwennetwerken? En vooral: leer andere vrouwen kennen in je eigen buurt!

Sluit je je aan? We vertrekken om 12.30 uur vanaf het MOC gebouw (Lindenlaan 75)

++++++++++++++++++++

Dinsdag 8 maart 2022 van 15.00 – 17.00 uur

Cobra Museum

Het Cobra Museum pakt op Internationale Vrouwendag uit met een inspirerende middag met yoga, een lezing door fotograaf Diana Blok, een bezoek aan de tentoonstelling Clandestien: het lichaam centraal en een borrel.
Altijd als eens yoga willen doen tussen de kunst? In samenwerking met Amstelveen Sport organiseert het Cobra Museum een ontspannende en voor iedereen geschikte yogales in de tentoonstellingsruimte.

Fotograaf Diana Blok vertelt vervolgens naar aanleiding van de tentoonstelling Clandestien over haar werk, dat hier ook te zien is. Als kunstenaar en feministe zag zij in de afgelopen 45 jaar de blik op de vrouw én de man veranderen, maar droeg ze hier ook actief aan bij. Wat we mooi en lelijk vinden aan een lichaam begon te schuiven en taboes werden verbroken of gecreëerd. Tot slot is er ruimte om de tentoonstelling te bezoeken en wordt de middag afgesloten met een borrel.

Tijden: 15.00-17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur), aansluitend borrel. Toegang gratis, reserveren via www.cobra-museum.nl.

Programma

14.30 – 15.00 ​​Inloop

15.00 – 15.45 ​​Yoga tussen de kunst

15.45 – 16.30​​ Lezing fotograaf Diana Blok

16.30 – 17.00 ​​Tentoonstelling Clandestien: het lichaam centraal bezoeken

17.00 – 18.00​​ Borrel

18.00​​​ Einde, vertrek gasten.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Programma woensdag 9 maart 2022 van 16 – 17:30 uur

Stoïcijnse gids voor geluk

Uit voorzorg organiseert op woensdag 9 maart 2022 van 16:00 tot 17:30 uur in Huis van de wijk Elsrijk een lezing over stoïcijnse levensfilosofie. Hoe werkt het? Mensen lijden niet door de dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Dit soort emoties heeft geen enkele positieve functie. Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf.

Aanmelden noodzakelijk: uitvoorzorg@stadsdorpelsrijk.nl

++++++++++++++++++++++

Programma vrijdag 11 maart 2022 van 10:30 – 12:00 uur

Hoe bewegen we van nazorg naar voorzorg?

Uit Voorzorg organiseert op vrijdag 11 maart van 10:30 tot 12:00 uur in Huis Elsrijk een bijeenkomst over hoe we van nazorg naar voorzorg kunnen bewegen.

Gezondheid en welbevinden hebben meerdere componenten zoals psychisch, sociaal, spiritueel, maatschappelijk en dus niet alleen lichamelijk. Nazorg is hulpverlenen als er een probleem zich heeft aangediend. Voorzorg pleit juist voor een brede preventieve aanpak.

Aanmelden noodzakelijk: uitvoorzorg@stadsdorpelsrijk.nl

AANRADERS