HomeWijkenKeizer KarelparkInternationale School wint scholenstrijd tegen elektronisch afval

Internationale School wint scholenstrijd tegen elektronisch afval

AMSTELVEEN – De International School of Amsterdam (ISA) is met 2033 ingezamelde apparaten de winnaar van de zogenoemde E-waste Race. Tijdens dit project zamelden leerlingen van Amstelveense scholen elektronisch afval in zodat het niet in de verbrandingsoven belandt, maar wordt gerecycled en hergebruikt. In totaal zamelden de scholen met hulp van buurbewoners 4.461 oude apparaten in.

In Nederland wordt op dit moment de helft van het klein elektronisch afval niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. Wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer, NME educatie): “De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun afgedankte elektronica. We bedanken alle leerlingen die zo hun best hebben gedaan om e-waste in te zamelen. Alle deelnemers zijn wat ons betreft winnaars en onze felicitaties zijn dit jaar voor ISA.” De race ging van start met een interactieve gastles van de E-waste Race organisatie waarin kinderen onder andere leerden over grondstofschaarste, ‘consuminderen‘ en een circulaire economie. 

Van citruspers tot dvd-speler

Na de gastlessen startte de race en zamelden de leerlingen vier weken lang elektronisch afval in. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race Amstelveen is een initiatief van E-Waste Race en de gemeente. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Onderstaande basisscholen deden mee aan de E-waste Race 2021: Michiel de Ruyter, International School of Amsterdam, De Zwaluw, De Bloeiwijzer en De Pioniers. Klein elektronisch afval kan worden ingeleverd bij het afvalbrengstation op bedrijventerrein Legmeer.

Meer informatie over elektronisch afval.  
Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS