HomeSchipholInspectie: beveiligers Schiphol niet goed beschermd tegen corona

Inspectie: beveiligers Schiphol niet goed beschermd tegen corona

De beveiligingsbedrijven op Schiphol doen te weinig om hun personeel te beschermen tegen coronabesmettingen. Dat meldt de Arbeidsinspectie in een brief aan vakbond CNV, die in handen is van NH Nieuws. Ook ontbreekt adequaat toezicht op de naleving van de maatregelen die de verspreiding van het virus kunnen voorkomen of beperken.

Beveiliging op Schiphol

Het beveiligingspersoneel trok afgelopen december aan de bel bij vakbond CNV, die daarop de Nederlandse Arbeidsinspectie inschakelde om onderzoek te laten doen. Op 23 december volgde een inspectie bij de bedrijven I-sec, G4S en CTSN die de beveiliging op Schiphol voor hun rekening nemen. De Arbeidsinspectie is het met CNV eens dat er te weinig wordt gedaan om het personeel tegen corona te beschermen.

De beveiligingsbedrijven en opdrachtgever Schiphol zijn er volgens CNV-bestuurder Erik Maas al vaker op aangesproken. “We hameren er voortdurend op dat het op veel plekken gewoon niet goed geregeld is”, zegt Maas. “Mensen staan te dicht op elkaar en lang niet iedereen draagt een mondkapje, en zeker niet op de juiste manier.”

Plastic bakken vaker schoonmaken

Op Schiphol mag er bij drukte worden afgeweken van de anderhalvemeterregel, maar de beveiligers willen op hun werkplek van die uitzondering af. Ze pleiten voor meer handhaving van de afstandsregels en de mondkapjesplicht. Het personeel vindt ook dat de plastic bakken voor het scannen van handbagage vaker schoon moeten worden gemaakt.

De medewerkers denken veiliger te kunnen werken als niet alle beveiligingspoorten en handbagagescanners tegelijk open zijn.

Teruggefloten

Schiphol heeft NH Nieuws in december laten weten dat er duidelijke werkinstructies zijn om verspreiding  van corona te voorkomen, zoals zoveel mogelijk afstand houden van elkaar en de passagiers. Het fouilleren wordt aan iemands zijkant en met handschoenen uitgevoerd. Toch worden de beveiligingsbedrijven op Schiphol nu teruggefloten door de inspectie. Als de situatie niet verbetert, kunnen er boetes worden uitgedeeld.

Reactie Schiphol

“Elke dag spannen we ons in voor een veilige en verantwoorde werkomgeving op Schiphol. Vanwege corona hebben we veel extra maatregelen getroffen. Ook hebben wij hierover veel contact met de beveiligingsbedrijven en zij hebben ons laten weten actie te ondernemen.”

Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS