HomePolitiekGroenLinksInfo-avond ontwikkelingssamenwerking met Nesser Nic van der Riet

Info-avond ontwikkelingssamenwerking met Nesser Nic van der Riet

‘Klakkeloos meer geld geven is niet de beste manier om partners in Afrika te helpen’. Dat is de overtuiging van oud-docent Nic van der Riet uit Nes aan de Amstel. Op uitnodiging van GroenLinks Amstelveen houdt hij 29 september een lezing over zijn ervaringen en zijn geleerde lessen.

Van der Riet weet waar hij het over heeft: sinds 2020 bezit hij een biologische boerderij in Gambia, die draaiende wordt gehouden door jonge Gambiaanse boeren.

Hoe moet hulp aan boeren in Afrika eruit zien? “Help ze om op eigen kracht succesvol te zijn. Stel ze in staat om zich te ontplooien. Leer ze om ondernemend te worden. Zodat ze zelf hun bedrijf kunnen laten renderen,” is Van der Riet van mening

Is die visie vernieuwend? “Misschien niet, “zegt Van der Riet. “Maar je moet het idee wel consequent en duidelijk uitvoeren. Ga naast de jonge mensen staan, begeleid ze, leer ze hoe ze met tegenslag moeten omgaan. Als het dak van hun schuur instort, kun je een nieuw dak voor ze betalen. Maar je kunt ze beter leren om zelf het geld bij elkaar te brengen. Gun ze die succeservaring.”

Tijdens zijn lezing zal Van der Riet ingaan op zijn ervaringen in Gambia, waar hij ieder jaar komt. Hij zal ingaan op de leer-werkplekken die zijn boerderij aanbiedt, op het onderwijsproject waarbij hij betrokken is. En op onze bio-industrie, die met haar goedkope export de grootste concurrent is van landen die in principe zelf genoeg kunnen verbouwen. “Bedenk wel: het mes snijdt aan twee kanten. Mensen die perspectief hebben in hun eigen land en die goed kunnen leven van hun eigen bedrijf, trekken heus niet naar Europa.”

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 29 september, vanaf 20.00 uur in Villa Randwijck, Catharina van Clevepark 10, 1181 AT Amstelveen. De toegang is gratis. Wel vraagt de organisatie u, u van tevoren aan te melden. U kunt daarvoor een mailtje sturen naar amstelveen@groenlinks.nl, graag met vermelding van uw naam.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS