HomeCultuurIn kader historisch besef: meer straatnamen vernoemd naar Amstelveners

In kader historisch besef: meer straatnamen vernoemd naar Amstelveners

AMSTELVEEN – In de nieuwe woonwijk De Scheg komt al een aantal nieuwe straten die vernoemd zijn verdienstelijke Amstelveners. Voorbeelden zijn Jules Schelvis, Piet Tijsterman, Toon de Haas en Henk Godthelp. Op initiatief van de VVD gaat het college kijken of er meer mogelijk is op dit gebied. In totaal komen er 25 nieuwe straten in De Scheg.

Volgens de VVD is handig dat er een soort van richtlijnen komen waaraan prominente of misschien juist een minder prominente plaatsgenoot aan moeten voldoen om een straat naar zich vernoemd te krijgen. “Een straatnaam of gebouw met een naam van een prominent overleden Amstelvener zegt veel meer dan een algemene naam zonder historische lading,” zegt de in Amstelveen geboren en getogen Kees Noomen, fractievoorzitter van de VVD.

Partijgenoot Herbert Raat lanceerde onder de naam ‘Het Cement van Amstelveen‘ al eerder het plan om ‘echte Amstelveners’ te eren met straatnamen. Dit project wordt op deze manier verder geconcretiseerd.

Plaquette

Volgens Noomen zou het ook een goed idee zijn om de straten dan meteen gezicht te geven door bijvoorbeeld een plaquette met meer informatie en een eventuele foto-afbeelding te plaatsen. Dit om meer Amstelveners bewust te maken van onze historie. Ook als die recent is. De huidige straatnaamborden geven vaak alleen een geboorte- en sterfdatum. Noomen wijst hierbij naar een project in Amsterdam-West.

Overigens wist Noomen met zijn idee niet alle handen binnen de raad op elkaar te krijgen. De SP vindt dat er wel belangrijkere zaken zijn en ook de lokale fractie van GroenLinks kon zich niet vinden in het idee.

Identiteit

Burgemeester Tjapko Poppens kon zich wel vinden in de strekking van de motie die mede door D66, PvdA en Lijst Höcker werd ingediend. Hij zal in de geest van de motie een verder plan uitwerken. “Historisch besef draagt bij aan de identiteit van de Amstelvener,” aldus de burgemeester.

Foto: In De Scheg komt ook een straat die wordt vernoemd naar de vermoorde Amstelveense politieagente Gabrielle Cevat.


Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS