Home Amstelveners Hulpverlener Veilig Thuis op staande voet ontslagen om grensoverschrijdend gedrag

Hulpverlener Veilig Thuis op staande voet ontslagen om grensoverschrijdend gedrag

AMSTELVEEN – De gemeente Amsterdam heeft een hulpverlener van Veilig Thuis, een meld- en steunpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling, op staande voet ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag. Ook is er aangifte tegen hem gedaan. De man benaderde sinds 2017 zeker 37 meerderjarige vrouwelijke (oud-)cliënten via Whatsapp voor niet-werkgerelateerd contact. Ook twee Amstelveners zijn slachtoffer.

De zaak kwam aan het licht toen een oud-cliënte dit jaar op 26 augustus bij Veilig Thuis melding maakte van het grensoverschrijdende gedrag van de medewerker. Direct na die melding is de man op non-actief gesteld.

Het gemeentelijke Bureau Integriteit startte direct na de melding in opdracht van GGD Amsterdam-Amstelland een intern integriteitsonderzoek. Uit dat onderzoek, dat op 1 november is afgerond, blijkt dat de medewerker voor zover bekend 37 (oud-)cliënten via Whatsapp benaderde met het kennelijke oogmerk een afspraak te maken.

Onacceptabel

“Grensoverschrijdend gedrag richting kwetsbare mensen binnen een hulpverleners- of afhankelijkheidsrelatie is onacceptabel. Deze vrouwen waren aan de zorg van Veilig Thuis toevertrouwd. Dat er binnen een omgeving die bij uitstek veilig en betrouwbaar zou moeten zijn, een medewerker is geweest die misbruik heeft gemaakt van zijn informatiepositie als hulpverlener van kwetsbare cliënten, is ernstig en dat betreuren wij dan ook ten zeerste,” schrijft burgemeester Tjapko Poppens in een brief aan de gemeenteraad.

Extern onderzoek

Gespecialiseerde hulpverleners hebben, mede op basis van het rapport van Bureau Integriteit, met de (oud-)cliënten besproken wat hun ervaring met de medewerker is geweest en hebben hulp geboden. De vrouwen is ook gevraagd of zij mee willen werken aan het strafrechtelijk onderzoek. De GGD Amsterdam heeft een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om te onderzoeken hoe dit de afgelopen jaren ongemerkt kon plaatsvinden.

De gemeente heeft een tuchtklacht ingediend om om de ontslagen medewerker te laten schrappen uit het register van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), zodat hij ook in de toekomst niet opnieuw werkzaam kan worden in een dergelijke functie. Ook is er contact opgenomen met de voormalige werkgever van de man om ook daar het signaal af te geven dat er wellicht eerder grensoverschrijdend gedrag  is geweest, aangezien hij het gedrag vanaf zijn indiensttreding bij Veilig Thuis heeft vertoond.

Mobiele versie afsluiten