HomeAalsmeerKlachten over gedrag honden en eigenaren in Amsterdamse Bos nemen toe

Klachten over gedrag honden en eigenaren in Amsterdamse Bos nemen toe

AMSTELVEEN – In het Amsterdamse Bos worden steeds meer incidenten met honden gemeld. Dagelijks zijn er twee tot drie incidenten met in het bos waarbij de viervoeters zijn betrokken. Ongeveer vier op de vijf klachten die in 2020 binnenkwamen betrof een incident met honden.

Bij de gemelde klachten van bezoekers ging het totaal vijftien keer om een bijtincident. Hierbij was dertien keer een mens het slachtoffer. De overige twee bijtincidenten betroffen incidenten tussen twee honden.

Daarnaast komen er veel klachten binnen over negeren van regels wat betreft loslopen. Ook het najagen van die en bezoekers leidt tot veel ergernis. Het achternazitten van paarden en mensen heeft soms valpartijen tot gevolg.

Meer wederzijds begrip

De verwachting is dat het daadwerkelijke aantal incidenten veel hoger ligt omdat de drempel om ook een klacht in te dienen mogelijk te hoog is. Vaak nemen bezoekers thuis de moeite niet meer om de klacht in te dienen bij het Bos.

Het aantal hondenincidenten is een belangrijke zorg voor het Amsterdamse Bos en de reden om in overleg met de gemeente Amstelveen (reeds toegezegde) gesprekken met
hondenbezitters en andere gebruikers te starten. “Doel hiervan is het vergroten van wederzijds begrip en samen te komen tot een goede set van maatregelen die bijdragen aan een plezierig en veilig verblijf in het Bos voor alle bezoekers,” schrijft hoofd Amsterdamse Bos Mariska Bongaards in een mail naar de gemeente.

De gemeente gaat ook een enquête houden onder de bezoekers van het Bos en streeft naar een oplossing die voor alle partijen naar tevredenheid is. “Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat honden en hun baasjes welkom zijn en blijven in het Bos. We onderzoeken samen met belanghebbenden een manier om dit zo te houden en tegelijkertijd de veiligheid van mens en dier beter te waarborgen. Zodat het Bos een plek is en blijft waarin de natuur floreert, bezoekers met en zonder honden zich welkom voelen en iedereen zo veilig en ongestoord mogelijk kan recreëren,” aldus het college van B&W in een brief naar de gemeenteraad.

Lees hier het rapport van het Amsterdamse Bos over het aantal incidenten. 

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS