HomeWijkenBuitengebiedHarde wind jaagt leefgemeenschap polder uit, dak laat los

Harde wind jaagt leefgemeenschap polder uit, dak laat los

AMSTELVEEN – Het stormachtige weer van gisteren heeft ervoor gezorgd dat een leefgemeenschap even geen gebruik van hun huis in de Bovenkerkerpolder kon maken. Het dak van hun woning liet los, en de brandweer besloot dat ze de nacht ergens anders moesten doorbrengen. 

“De woonunit heeft de enorme stormen, zoals Eunice, prima doorstaan, maar toen stonden er een aantal schuurtjes naast”, vertelt bewoner Herman van Veelen vanochtend tegen onze mediapartner NH Nieuws. “Dit keer hebben we echt pech gehad.”

‘Enorme knal’

Zelf was hij gister niet aanwezig in de woning, maar zijn geschrokken huisgenoten deden verslag. “Ze hoorden opeens een enorme knal en waren nog bang dat er een boom om was gevallen”, vertelt Herman daarover. “Gelukkig waren de brandweer en beheerder snel ter plaatse.” Het puntdak blijkt door de windstoten een flink stuk naar voren geschoven en er zijn spullen van de zolder naar beneden gevallen.

De christelijke ‘Dorothy gemeenschap’ woont nu zo’n anderhalf jaar in de tijdelijke woonunit. Uiteindelijk moet er een gebouw komen te staan waar de zes leden kunnen wonen en bidden, maar de aanvraag ligt nog bij de gemeente. 

‘Hopelijk snel verder’

Het incident van gisteravond betekent volgens Herman niet dat de tijdelijke woning onveilig is, maar hij hoopt wel dat ze snel kunnen beginnen met de bouw van hun droomhuis. “Ik heb er ontzettend veel zin in”, vertelt hij vol energie. Het is nog onduidelijk wanneer de leden weer terug kunnen naar hun tijdelijke huis. 

De gemeenschap beheert een moestuin op het terrein, waarvan de opbrengst naar arme mensen gaat. Spiritualiteit en gastvrijheid staan hoog in het vaandel. De groep laat eenieder die dat wil tijdelijk deel uitmaken van hun gemeenschap en met hen meebidden. Ook doen ze veel voor de zorgboerderij, die verderop op het terrein ligt. 

Code geel

Het weer zorgde gister op meerdere plaatsen in de provincie voor gevaarlijke situaties. Het KNMI gaf voor de middag en avond code geel af en er werden windstoten tot wel 90 kilometer per uur gemeten. Ook viel er veel neerslag, waaronder hagel.  

NH Nieuws
NH Nieuws
AAN! heeft een samenwerkingsverband met NH Nieuws. Onze twee redacties trekken gezamenlijk met elkaar op om de verhalen uit Amstelveen (en omstreken) te vertellen.

AANRADERS