HomeAalsmeerGroot driemotorig tanktoestel raast vandaag laag over Schiphol

Groot driemotorig tanktoestel raast vandaag laag over Schiphol

AMSTELVEEN – De laatste KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht maakt vandaag een afscheidsvlucht boven Nederland. Het 45-jaar oude toestel, dat meer dan een kwart eeuw dienst deed als transport- en tankvliegtuig voor Defensie, laat zich dan ook zien -en vooral horen- op lage hoogte boven Texel, Den Helder en Schiphol.

De luchtmacht had twee KDC-10’s en waren ooit DC-10-passagiersvliegtuigen van Martinair. De vliegtuigen werden omgebouwd tot tank- en transportvliegtuigen. De eerste KDC-10 is in 2019 verkocht en op 25 oktober vertrekt de tweede naar een nieuwe eigenaar in Amerika.

De Koninklijke Luchtmacht zal morgen op lage hoogte een afscheidsrondje boven Nederland vliegen. De verwachting is dat de KDC-10 om 11.00 uur vertrekt vanaf Eindhoven Airport en daar weer om 13.00 uur landt.

Schrikken

Vooral inwoners van Amsterdam kunnen nog weleens schrikken van laag overkomende Defensietoestellen. In 2019 dachten sommige hoofdstedelingen dat er oorlog was uitgebroken, toen een KLM-Boeing 777 met F-16’s over het centrum van Amsterdam vloog, ter ere van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse luchtvaart.

Tijdens de lockdowns maakte Defensie wat vaker gebruik van het lege luchtruim boven de stad, om te oefenen met F-16’s, Chinook- en Apache-helikopters. Iets waar meerdere Amsterdammers maar niet aan kunnen wennen, want ook toen doken ze nog net niet de schuilkelders in.

Airbus A330-MRTT

In de plaats van de KDC-10’s komen in totaal 9 Airbus A330-MRTT’s, waarvan de eerste twee al gestationeerd staan in Eindhoven. De A330’s worden gedeeld met een aantal andere NAVO-landen. In Augustus landde er zo’n A330-MRTT op Schiphol met evacués uit Afghanistan.

Foto('s):Defensie
Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS