HomeAalsmeerGevonden vliegtuigbom langs A4 de lucht in: "Stond op scherp"

Gevonden vliegtuigbom langs A4 de lucht in: “Stond op scherp”

SCHIPHOL – De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanochtend in een weiland tussen de A4 en de Kruizemuntweg bij Rijsenhout een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Omdat de bom niet kon worden verplaatst, is het explosief vanmiddag (om 12.00 uur) in het weiland tot ontploffing gebracht. 

Dat vertelt majoor Peter van de EOD tegen onze mediapartner NH Nieuws. “Het gaat om een brisantbom, een Britse 250-ponder die daar in juli is gevonden”, zegt de woordvoerder. De bom bevat 59 kilo explosief materiaal. “Het is niet de grootste bom, maar wel flink”, duidt de woordvoerder de explosieve kracht. 

Ontmanteling vliegtuigbom in weiland langs A4 bij Rijsenhout

Bovendien stond de bom op scherp en had hij een zeer gevoelig ontstekingsmechanisme, waardoor hij niet kon worden verplaatst. De EOD had daarom voorzorgsmaatregelen genomen, en mensen in een straal van 150 meter rond de bom geëvacueerd. “Het gaat om één woning en twee sierteeltbedrijven”, vertelt de woordvoerder. 

Grondschok opvangen

Om de grondschok op te vangen, was er rond de bom een gleuf van drie meter diep en een meter breed gegraven, legt de woordvoerder uit. Ook is er over de bom een vier meter dikke laag zand gelegd.  

Doron Sajet
Doron Sajet
Doron Sajet is de luchtvaartexpert van NH Nieuws. Voor AAN! Amstelveen houdt hij ook de situatie rond Schiphol en Amstelveen in de gaten.

AANRADERS