Home Wijken Buitengebied Gevaarlijke Aziatische tijgermug terug in Amstelveen

Gevaarlijke Aziatische tijgermug terug in Amstelveen

AMSTELVEEN – De Aziatische tijgermug is terug van weggeweest. Het beestje werd vorig jaar nul keer aangetroffen in Amstelveen, maar dit jaar zijn al drie vondsten gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De tijgermug leek eerder bezig te zijn aan een opmars. Waar het beestje in 2017 slechts één keer werd gespot, gebeurde dit in 2018 vier keer en in 2019 maar liefst 21 keer.

Lucky Bamboo

Alle vondsten zijn dit jaar gedaan in het buitengebied van Amstelveen Zuid. De NVWA laat aan AAN! Amstelveen weten dat bij vondsten in maart, juni en juli meerdere tijgermuggen zijn gevonden bij twee bedrijven.

In Amstelveen Zuid bevinden zich twee bedrijven die Lucky Bamboo verkopen. De Aziatische tijgermug komt vaak via dit plantje mee naar Nederland. Volgens een woordvoerster “zijn de exemplaren allemaal in de bedrijfsruimte aangetroffen en niet daar buiten.
De NVWA heeft bestrijdingsmaatregelen genomen om verspreiding van deze exotische mug te voorkomen”, aldus de woordvoerster. Vorig jaar kwamen bij de bedrijven geen tijgermuggen mee met de import van Lucky Bamboo.

Virusziekten

De Aziatische tijgermug is een exotische insectensoort die oorspronkelijk niet voorkomt in Nederland. Ze kunnen virusziekten met zich meebrengen, zoals zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. Volgens de NVWA is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt verwaarloosbaar klein.

Exotische insectensoorten zijn door klimaatverandering in opmars. NVWA roept op om altijd melding te doen, zodat de verspreiding van deze soorten in de gaten kan worden gehouden. De tijgermug is een kleine mug met een zwart-wit lijfje en witte poten.

Mobiele versie afsluiten