HomeGemeenteraadsverkiezingen 2022Gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen 2022: op welke partij moet ik stemmen als jongere?

Gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen 2022: op welke partij moet ik stemmen als jongere?

AMSTELVEEN – Toet toet! Van maandag 14 maart tot woensdag 16 maart gaan de stembussen open voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Echt waar? Ja, echt waar. Je mag gebruik maken van je democratisch recht. Dat hebben we in Nederland namelijk best aardig geregeld. Het betreft deze keer de gemeenteraad. Dus het gaat om de dingen die gebeuren in jouw voor- en achtertuin en iets daarbuiten.

In Amstelveen kan je kiezen uit twaalf partijen. Dat zijn er best veel voor Amstelveense begrippen. In onze gemeente is de VVD meestal de grootste partij. Uiteindelijk komt de VVD negen van de tien keer in het college, zeg maar de regering van Amstelveen. Op het ogenblik zit de VVD samen met D66 en de PvdA in het college.

D66 en de VVD vinden elkaar heel aardig in onze gemeente. Die willen wel verder. Of de PvdA daarbij aanhaakt is deze keer uiterst onzeker. Herbert Raat van de VVD (dat is die lange wethouder die vaker in de lokale krant staat dan de burgemeester) liet laatst blijken dat-ie niet zo gecharmeerd is van kneiterlinks. Het is dus best logisch dat hij samen met die frisse fruitige Floor van D66 op zoek gaat naar een andere partijen die willen meedoen met regeren in Amstelveen. Als D66 en de VVD genoeg zetels halen. Dat ze samen een meerderheid krijgen, lijkt uitgesloten.

Kneiterharde keuzestress

Met twaalf partijen valt er natuurlijk veel te kiezen in Amstelveen. Dat betekent voor de zwevende en twijfelende kiezer natuurlijk kneiterharde keuzestress. Aan de hand van 29 vragen kan je via Kieskompas bepalen bij welke partij je het dichtst in de buurt komt qua gedachten, denkgoed en gevoel.

Goed, dat Kieskompas is altijd handig om even te doen. Kost je niet eens zoveel tijd en het maakt je echt wijzer. Op lokaal politiek gebied dan. Sommige lokale fracties van landelijke partijen denken namelijk heel anders dan hun collega’s in Den Haag.

Kieskompas

Het is overigens ook mogelijk te kijken hoe sommige partijen denken over bijvoorbeeld losse stellingen. Als jij bijvoorbeeld graag een coffeeshop ziet in Amstelveen moet je wel weten welke partij dat wil en welke niet. Hebben we een handig linkje voor gevonden om dat soort zaken uit te zoeken. Dat kan hier (klikkerdeklik). Ben je lui? Dan willen we best verklappen dat je voor een Amstelveense wietwinkel op D66, AVA, SP, Goed voor Amstelveen of GroenLinks moet stemmen.

Maar let op! Als je graag een coffeeshop ziet verschijnen in Amstelveen en je stemt bijvoorbeeld D66 dan is de boel nog niet geregeld. Als D66 aan tafel komt bij de college-onderhandelingen kan een partij als de VVD best zeggen: ‘We willen best verkering met je, maar dan moet je dat plan van die coffeeshop wel laten vallen.’ Meestal is het dan zo dat er dan een ander punt wordt binnengehaald door de vragende partij. Zo werken de dingen in de politiek.

Politiek spectrum Amstelveen

Op basis van de 29 vragen van Kieskompas zijn de Amstelveense deelnemende partijen als volgt ingedeeld in het lokale politieke spectrum (saaie term, maar als je de afbeelding hieronder bekijkt, snap je het):

Tekst gaat verder na afbeelding.

politieke partijen amstelveen

We kunnen naar aanleiding van deze indeling op Kieskompas dus stellen dat we de Amstelveense politieke partijen kunnen indelen in drie groepen binnen het spectrum. Kleine nuance, dit is nog steeds op basis van de vragen van Kieskompas. Maar het geeft wel een duidelijke indicatie waar de partijen staan.

Overigens zijn de verschillen klein. De lokale partijen zoals Goed voor Amstelveen en AVA schurken tegen de progressieve linkse kant maar staan in het spectrum in het conservatieve kwadrant.

Genoeg geluld, we delen ze even gemakkelijk voor je in:

Conservatief rechts: bbA, CDA, VVD en BVNL

Conservatief links: 50PLUS, AVA en Goed voor Amstelveen

Progressief links: CU, D66, SP, PvdA en GroenLinks

Partijprogramma’s

Het meest verstandig is nog steeds om partijprogramma’s van de deelnemende partijen door te spitten. Dat vraagt echter wel wat tijd en sommige partijen hebben er echt taaie kost van gemaakt. Maar mocht je de komende dagen niets te doen hebben en wil je wel goed voorbereid het stemlokaal betreden? Dan kom je via onderstaand overzicht op de juiste plek. Als je op de partijnaam of het logo drukt kom je bij de verkiezingsprogramma’s.

Ook hebben we wat linkjes gemaakt naar de profielen van de lijsttrekkers en de eerste vrouwen/mannen op de lijst van jouw favoriete partij. Valt jou ook op dat 10 van de 12 partijen een man als lijsttrekker hebben? Er is zelfs een partij bij wie helemaal geen vrouwen op de lijst staan. Die lijst bevat maar vier mensen op die lijst, maar toch…

Zo, we houden het lekker kort zodat jij tijd overhebt om leuke te dingen te doen. We hopen je in ieder geval een beetje op weg te hebben geholpen.

Gemakkelijker kunnen we het niet maken. Leuker ook niet trouwens. Succes met stemmen!

vvd amstelveen

VVD

Lijsttrekker: Herbert Raat

Eerste vrouw: Janneke Leegstra

d66 amstelveen

D66

Lijsttrekker: Floor Gordon

Eerste man: Harmen van der Steenhoven

groenlinks amstelveen

GroenLinks

Lijsttrekker: Lennart de Looze

Eerste vrouw: Stieneke Kruijer

bba amstelveen

bbA

Lijsttrekker: Ruud Kootker

Eerste vrouw: Ewa Petiet

pvda amstelveen

PvdA

Lijsttrekker: Marijn van Ballegooijen

Eerste vrouw: Esther Veenboer

sp amstelveen

SP

Lijsttrekker: Patrick Adriaans

Eerste vrouw: Nora Fakirmi

cda

CDA

Lijsttrekker: Arjen Siegman

Eerste vrouw: Sandra van Engelen

ava amstelveen

AVA

Lijsttrekker: Michel Becker

Eerste vrouw: Gonnie van Rietschoten

d66

CU

Lijsttrekker: Bert de Pijper

Eerste vrouw: Henriëtte Nakad-Weststrate

50plus

50PLUS

Lijsttrekker: Emiel Sjaardema

Eerste vrouw: Margreet Klein

bvnl amstelveen

BVNL

Lijsttrekker: Yaron van Koningsveld

Eerste vrouw: Geen vrouw op lijst

Hoe en waar kan ik stemmen in Amstelveen?

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS