Home Cultuur Gemeentelijke kunstschatten deze zomer gratis te zien voor inwoners Amstelveen

Gemeentelijke kunstschatten deze zomer gratis te zien voor inwoners Amstelveen

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen presenteert binnenkort haar kunstschatten aan een breed publiek. Van 2 juli tot en met 25 september 2022 is de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie te zien. Deze vindt plaats op twee plekken: het Cobra Museum voor Moderne Kunst en in Museum JAN.

De tentoonstelling is op beide locaties gratis toegankelijk voor alle inwoners van Amstelveen. Verzameld voor Amstelveen bevat naast topstukken uit het verleden ook nieuwe gemeentelijke aanwinsten. De gemeente heeft dit jaar vier kunstenaars uitgenodigd om te reflecteren op de collectie. Het publiek krijgt de primeur van deze hedendaagse kunstwerken.

Toonaangevende collectie

De gemeente Amstelveen heeft in de afgelopen zeventig jaar een collectie met toonaangevende beeldende kunst opgebouwd. Rond 1955 begon de gemeente met verzamelen. De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was afhankelijk van het beschikbare budget en de betrokken bestuurders. De gemeente gaf zelf opdrachten of kocht bij kunstenaars, galeries en het toenmalig expositiecentrum Aemstelle. De complete kunstcollectie is inmiddels geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Hierbij zijn prachtige werken naar voren gekomen van bijvoorbeeld Melanie Bonajo en Edgar Fernhout.

Gratis te zien voor Amstelveners

De tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen is verdeeld over twee Amstelveense musea. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst wordt een selectie kunstwerken uit het gemeentelijke depot getoond. De opdrachten, aankopen en schenkingen laten een veelzijdige verzameling zien met bekende namen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis van de jaren zestig tot en met het heden. Het publiek zal kennismaken met Amstelveense kunstenaars zoals Gerard Schäperkötter en Jaap Egmond, en internationaal bekende kunstenaars als Corneille en Melanie Bonajo.

In Museum JAN staat de Topografische Atlas van Amstelveen centraal. Vanaf 1958 geeft de gemeente kunstenaars de opdracht om de veranderingen in het landschap in en rondom Amstelveen vast te leggen. Het resultaat: een rijke collectie aquarellen, enkele schilderijen en tekeningen, die af en toe is aangevuld met aankopen. Een selectie hiervan is te zien in de tentoonstelling, gecombineerd met opdrachten naar aanleiding van de publicatie Zo zie ik Amstelveen uit 1989 en drie nieuwe aanwinsten.

“Het beloven twee prachtige tentoonstellingen te worden die met zorg zijn samengesteld in samenwerking met de beide musea”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “We hopen op een hoge opkomst deze zomer. Door het gratis toegankelijk te maken voor iedereen in Amstelveen nemen we eventuele financiële belemmeringen weg. Op deze manier kan iedereen genieten van de rijke collectie kunstwerken die lange tijd niet voor het publiek te zien was. Dit past binnen ons cultuurbeleid De Stad als Podium dat als doel heeft om kunst en cultuur bereikbaar te maken voor alle Amstelveners.”

Nieuwste aanwinsten

De gemeente breidt de kunstcollectie uit met werken van hedendaagse kunstenaars die in de regio gevestigd zijn en zet zo de traditie als opdrachtgever voort. Vier kunstenaars zijn gevraagd om nieuw werk te maken dat aansluit op de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen. Deze aanwinsten worden in de tentoonstellingen gepresenteerd.

Johannes Verwoerd (1985) ontsluit via augmented reality de getoonde werken uit de gemeentelijke collectie in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, zowel in het museum als op straat. Rondom de Topografische Atlas in Museum JAN brengen Jaehun Park (1986), Mitchell Thar (1991) en Yana Naidenov (1988) de ruimtelijke ontwikkeling van Amstelveen in beeld. De inhoudelijke aandacht voor het landschap is daarbij onveranderd, maar de manier van vastleggen eigentijdser: van digitale sculpturen tot fysieke installaties.

Aanvullende informatie is te vinden op de websites van Visit Amstelveen, Museum JAN en het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Mobiele versie afsluiten