HomeAmstelvenersGemeente: 'WOB over busbaan mag nog even duren'

Gemeente: ‘WOB over busbaan mag nog even duren’

AMSTELVEEN – ‘Gemeente Amstelveen heeft de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) geschonden,’ zegt Stichting Allemansbelang. Volgens de gemeente is binnen de wettelijke mogelijkheden gehandeld.

Begin juni heeft Stichting Allemansbelang het WOB-verzoek neergelegd bij de gemeente,
maar sindsdien heeft de stichting de aangevraagde documenten over de busbaan in de Olympialaan nog niet te zien gekregen.

‘Gevaarlijke situaties’

Stichting Allemansbelang wil er door het WOB-verzoek achter komen waarom
een deel van de wijk Kostverloren geen gebruik kan maken van de Olympiadelaan en de Oranjebaan om de snelweg A9 te bereiken. De plaatsing van bussluizen bij de Olympiadelaan en de Marathonlaan zou de route namelijk afsluiten.

De stichting is bang dat hierdoor samen met het toenemende verkeer gevaarlijke situaties bij de scholen en lange wachttijden voor het verkeerslicht veroorzaakt worden.

Vakantie

De gemeente heeft voor de behandeling van het verzoek de maximale termijn van acht weken genomen. ,,Op de dag dat de termijn was afgelopen ontvingen we een kort bericht waarin staat dat het niet mogelijk is alle stukken te verzamelen en of we maar geduld willen hebben tot half september”, vertelt Stichting Allemansbelang.

Gemeente Amstelveen laat in een reactie aan AAN! Amstelveen weten dat de gemeente
gewoon binnen de wettelijke mogelijkheden handelt. ,,De Wet Openbaarheid
Bestuur kent wettelijke termijnen voor de inzage van opgevraagde documenten. Als
overheden die niet halen, geven zij dat binnen die tijdsduur aan,” vertelt een woordvoerster.

“We zoeken nu naar informatie die dateert uit omstreeks 2003. Soms duurt het langer om alle informatie bijeen te krijgen, bijvoorbeeld in een vakantieperiode.”

Vertragingstechnieken

Maar Stichting Allemansbelang denkt dat de gemeente gebruikmaakt van ‘bekende vertragingstactieken’. ,,We vinden het vooral onbehoorlijk dat ons pas
op de laatste dag gemeld wordt dat de Gemeente meer tijd nodig zou hebben.

Het is gewoonweg niet geloofwaardig dat ze daar nu pas achter komen,” laat de Stichting
aan AAN! weten. ,,Ze hadden ook eerder contact met ons op kunnen nemen om te
zeggen dat ze in tijdnood dreigen te komen en of we akkoord kunnen gaan met wat uitstel.”

De stichting heeft de gemeente ingebreke gesteld en een uiterste termijn van veertien
dagen gegund. Als de opgevraagde documenten na deze termijn niet openbaar zijn gemaakt, zal Stichting Allemansbelang naar de Rechtbank gaan om afgifte af te dwingen.

Foto('s):Google Maps
Redactie AAN!
Redactie AAN!
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS