HomeAmstelvenersGemeente wil verstoppingen in papiercontainers aanpakken

Gemeente wil verstoppingen in papiercontainers aanpakken

AMSTELVEEN – De gemeente wil verstoppingen in papiercontainers verminderen. Steeds vaker zorgt karton ervoor dat de containers verstopt raken. Dit komt mede door de toename van online winkelen en de daarbij toegenomen hoeveelheid kartonnen dozen.

De gemeenteraad stelt nu geld beschikbaar voor aanpassingen aan de ondergrondse papiercontainers om verstoppingen te verminderen. Binnenkort sluit de gemeente een nieuw contract met een andere inzamelaar van papier en karton om de dienstverlening te kunnen verhogen.

De hoeveelheid karton neemt toe door online winkelen. In 2020 is circa 30 procent meer papier en karton per persoon ingezameld dan in 2019. Zowel via de ondergrondse papier/kartoncontainers die bij hoogbouw en bijvoorbeeld winkelcentra staan, als via rolcontainers van laagbouwbewoners. Bij ondergrondse containers ontstaan problemen met verstoppingen in het bovengrondse deel van de container. Dozen die openklappen of niet goed klein gemaakt zijn, leiden vaak tot verstoppingen.

Betere en extra ondergrondse containers

In 2020 testte de gemeente, naast een aparte kartonklep, het effect van een gladde metalen inworpbuis in een ondergrondse papier/kartoncontainer om vastzittend papier en karton te verminderen. De resultaten van de buis zijn goed. De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld om na voorbereidingen in alle containers volgend jaar zo’n buis aan te brengen.

Ook vergroot de gemeente dan enkele ondergrondse containers waardoor er meer capaciteit is. Daarnaast plaatst de gemeente extra ondergrondse papiercontainers op plekken waar veel papier en karton wordt aangeboden. Bij tweederde van de papiercontainers is een pictogram op de grond gespoten om inwoners te helpen bij het goed aanbieden van dozen. De verf verdwijnt naar circa zes maanden, afhankelijk van het weer. 

Extra legen containers

Met ingang van 1 augustus leegt een nieuwe inzamelaar het papier en karton uit ondergrondse containers. Contractueel is afgesproken dat de inzamelaar verantwoordelijk is voor het tijdig en extra legen van ondergrondse containers die, naast de reguliere leging, snel vol zijn. Het doel is volle containers te verminderen. Tot slot onderzoekt de gemeente de kosten voor het opvoeren van de frequentie van het legen van rolcontainers voor papier en karton. Het legen hiervan doet de gemeente in eigen beheer.

Redactie
Redactiehttps://aanamstelveen.nl
De redactie van AAN! staat 24/7 paraat om het laatste nieuws uit Amstelveen te brengen. Daarvoor werken wij samen met natuurlijk onze vrijwilligers, maar ook met onze nieuwspartner NH Nieuws. Nieuwstip? Mail ons via redactie@aanamstelveen.nl

AANRADERS